Candidatura Bucureştiului la titlul de Capitala Europeană a Culturii în 2021, în pericol

Primaria Capitalei pune in pericol candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 prin posibila reorganizare a ARCUB, acuza institutia culturala. ARCUB pregateste dosarul de candidatura al Capitalei la aceasta competitie si a calificat Bucurestiul pe lista scurta pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, alaturi de Baia Mare, Cluj si Timisoara.

25 ian. 2016, 13:41
Candidatura Bucureştiului la titlul de Capitala Europeană a Culturii în 2021, în pericol

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va lua în discuţie, în şedinţa de marţi, de la ora 15.00, un proiect de hotărâre privind punerea în aplicare a prevederilor OUG 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţii din subordinea Guvernului, ministerelor, precum şi ale municipalităţii.

Proiectul prevede reorganizarea ArCuB din serviciu public de cultură în „instituţie de spectacole de proiecte”, ceea ce, spun iniţiatorii protestului, limitează drastic atribuţiile ArCuB, făcând practic imposibilă gestionarea unui proiect de anvergură de tipul Capitală Europeană a Culturii 2021.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc luni, Mihaela Paun, director ARCUB, a explicat ca prin proiectul de hotarare initiat de Primaria Capitalei se doreste modificarea statutului ARCUB din serviciu public de cultura in „institutie de spectacole de proiecte”, astfel ca ARCUB nu se va mai putea ocupa de proiectul de candidatura a Bucurestiului pentru Capitala Europeana a Culturii 2021 si nici nu va mai putea desfasura sesiuni de finantare a proiectelor culturale. Singura atributie pe care o va mai avea va fi cea de a organiza spectacole, spune aceasta.

„Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucuresti numit in continuare ARCUB este o institutie publica de cultura, de interes local al Municipiului Bucuresti, incadrata in categoria „institutie de spectacole de proiecte”, conform prevederilor Ordonantei nr. 21/2007, avand personalitate juridica si fiind finantata din subventii de la bugetul local al Municipiului Bucuresti”, se arata in proiectul de hotarare propus de Primaria Capitalei.

„Propunerea de reorganizare in timpul procesului de candidatura a institutiei mandatate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea CGMB 40 din 27 februarie 2014, sa gestioneze acest proces afecteaza si pune iremediabil in pericol candidatura orasului, in cea de-a doua faza a competitiei. Prin propunerea de reorganizare a institutiei in acest moment, acesteia ii sunt limitate in mod drastic atributiile, facand imposibila gestionarea unui proiect de anvergura Capitala Europeana a Culturii. Calendarul activitatilor pentru cea de-a doua faza a candidaturii este intarziat, cu riscul major de a compromite complet si imerediabil sansele pe care Bucurestiul le are in castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii. Partenerii si colaboratorii implicati in acest proiect nu pot demara activitatile propuse”, explica reprezentantii ARCUB.

„Nu inteleg de ce se doreste in acest moment reorganizarea ARCUB, si ce interese sunt in spate, daca este vorba despre Bucuresti Capitala Europeana a Culturii in 2021, daca este vorba de sediul ARCUB de pe strada Lipscani, daca este vorba despre ARCUB”, a declarat Mihaela Paun.

Alex Ichim, purtatorul de cuvant al primariei Capitalei, spune ca reorganizarea este necesara pentru eficientizarea institutiei, iar ARCUB se va ocupa in continuare de dosarul de candidatura a Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Acesta a recunoscut insa ca o data cu reorganizarea ARCUB este posibil sa fie schimbata conducerea institutiei, pentru alegerea noului director urmand a se organiza concurs.

O posibila miza este si sediul institutiei, Hanul Gabroveni de pe str. Lipscani din Capitala, proaspat restaurat de ARCUB.

„Centrul Cultural „Hanul Gabroveni” este imperios necesar sa devina si un punct turistic major pe harta Capitalei, Directia Cultura, Sport, Turism avand un serviciu de specialitate care poate optimiza acest aspect”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare, fara sa fie precizat daca hanul ramane sau nu in administrarea ARCUB.