DOCUMENT Candidatura lui Nicuşor Dan la prezidenţiale a fost contestată la CCR. Ce i se impută primarului Capitalei

O contestaţie a fost depusă, luni, la Curtea Constituţională a României, împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii independente a lui Nicuşor Dan.
Filip Stan
10 mart. 2025, 13:45
DOCUMENT Candidatura lui Nicuşor Dan la prezidenţiale a fost contestată la CCR. Ce i se impută primarului Capitalei

Curtea Constituțională a primit luni o contestație împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a accepta candidatura lui Nicuşor Dan la președinție. CCR anunță că va soluționa sesizarea până marți, la ora 14:00.

Călin Georgescu va contesta decizia BEC luni. CCR trebuie să dea verdictul definitiv în 48 de ore

„Astăzi, 10 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul S.C.A. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D/9.03.2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului DAN Nicușor-Daniel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025”, se arată într-un comunicat de presă remis de CCR.

Numele celui care a făcut contestația a fost anonimizat.

În contestaţie se precizează că, deşi Primarul Capitalei a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate, CCR este obligată să verifice veridicitatea aspectelor înscrise în acest document, când planează dubii asupra lor, cu atât mai mult cu cât în 2022 s-a dovedit, în mod definitiv, că un fost preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost turnător la Securitate.

”În concret, la data de 10.06.2024 a circulat în spaţiul public un document prin care s-a arătat că domnul Nicuşor Dan, la vârsta de 17 ani, ar fi făcut poliţie politică. Documentul furnizat presei se numeşte ”Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia, cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică”. El este calificat drept ”Strict Secret” şi a fost întocmit într-un exemplar unic”, se menţionează în contestaţie.

Primarului Capitalei i se mai reproşează ”refuzul sistematic de a pune în executare hotărârile judecătoreşti, care este de natură a submina puterea judecătorească în structura tripartită a statului de drept şi implicit funcţionarea optimă a acestuia”.

”Ori candidat care aspiră să devină preşedinte al României are obligaţia de a promova integritatea sistemului democratic şi a instituţiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului şi valorile şi principiile pe care acesta se întemeiază, iar nu un exemplu negativ care sporeşte neîncrederea publicului în efectivitatea justiţiei”, se arată în sesizarea depusă la CCR.

 

Contestația poate fi citită integral aici:

Dosar-nr-904F_anonimizat_686cbd

Nicuşor Dan și-a depus pe 7 martie dosarul de candidatură la alegerile prezidențiale al căror prim tur va avea loc pe 4 mai și lista de semnături la sediul Biroului Electoral Central. Candidatura acestuia a fost validată de BEC pe 9 martie, în aceeași zi în care cea a lui Călin Georgescu a fost respinsă.

Călin Georgescu e OUT! BEC i-a respins oficial candidatura. Susținătorii săi, domoliţi cu gaze lacrimogene de jandarmi! Intervenţie în forţă a scutierilor

 

Nicuşor Dan, care şi-a depus candidatura ca independent la alegerile prezidenţiale din luna mai, a declarat, sâmbătă, la Cluj, întrebat dacă CCC va valida canndidatura lui Călin Georgescu, că în opinia sa nu este „corect democratic” că legea permite Curţii constituţionale să ia o astfel de decizie, considerând însă că CCR a „interpretat corect” legea când a respins candidatura Dianei Şoşoacă. „Cred că trebuie să ne uităm la mecanism pentru alegerile viitoare”, a spus Nicuşor Dan.

„Nu vreau să anticipez (n. red. – o decizie a CCR în privinţa candidaturii lui Călin Georgescu la Preşedinţie), nu mai avem decât câteva zile. E o interpretare juridică. Punctul meu de vedere dar care evident nu se va aplica pentru aceste alegeri este ca oricine, mai puţin dacă propune nişte chestii absolut inacceptabile, să poată candida. Am avut cazul Şoşoacă, CCR corect a interpretat legea şi a respins candidatura, problema este că faptul că legea permite CCR să ia o astfel de decizie nu cred că este corect democratic, deci cred că trebuie să ne uităm la mecanism pentru alegerile viitoare”, a declarat, sâmbătă, într-o confierinţă de presă la Cluj, Nicuşor Dan.

Despre campania electorală, Nicuşor Dan afirmă că lucrurile au devenit foarte simple. „Există o direcţie care se numeşte în multe feluri, dar în esenţă se numeşte Rusia, există o direcţie care înseamnă «lăsăm lucrurile aşa cum au fost» şi există o mare aşteptare a românilor pentru schimbare cu păstrarea direcţiei occidentale”, a declarat Nicuşor Dan, adăugând că a treia este direcţia pe care ar trebui să meargă România.

Potrivit lui Nicuşor Dan, va fi o campanie electorală care, pe fondul „neîncrederii în întreaga clasă politică”, va conta mai mult „vocea oamenilor simpli” decât „vocea politicienilor”.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus, vineri la prânz, la Biroul Electoral Central, candidatura la alegerile prezidenţiale. El a declarat că este rolul preşedintelui să adune toate energiile pentru a face România acea ţară care să conteze în Europa şi în lume. Nicuşor Dan a menţionat că 240.000 de persoane au semnat pentru candidatura sa. Biroul Electoral Central urmează să analizeze şi să se pronunţe cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate pentru înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cauza morții gravidei în 6 luni care a decedat la festivalul de 1 Mai din Dumbrăveni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare