Candidaturi controversate la Parlamentul European

Membrii Biroului Electoral Central trebuie să descurce unele dintre iţele complicate ale politicii de la noi odată cu apropierea alegerilor europarlamentare din 25 mai. BEC trebuie să decidă dacă Mircea Diaconu are dreptul să candideze şi care este adevăratul lider al PRM.
Filip Stan
27 mart. 2014, 08:29
Candidaturi controversate la Parlamentul European

Mircea Diaconu a strâns numărul necesar de semnături pentru a intra în cursa pentru Parlamentul European. Actorul se aşteaptă însă ca dosarul de candidatură să îi fie contestat, în condiţiile în care instanţa supremă i-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie publică pentru o perioadă de 3 ani. Între timp, ANI a informat Biroul Electoral Central cu privire la faptul că Mircea Diaconu nu îndeplinește condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European.

Miercuri, Agenţia Naţională de Integritate a informat Biroul Electoral Central pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2014 cu privire la faptul că Mircea Diaconu nu îndeplinește condițiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European.

„Potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menținută definitiv și irevocabil, acesta aflându-se și sub interdicția prevăzută de lege de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani. În scrisoarea transmisă Biroului Electoral Central, Agenția arată faptul că, deși în prima teză a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberata din funcție urmare a constatării incompatibilității este decăzută din dreptul de a ocupa o funcție timp de trei ani, cu excepția celor electorale”, în a doua teză, legiuitorul menționeză expres, cu titlu de excepție, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de trei ani”. Astfel, prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă, întrucât legislația nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European – sau alte categorii de autorități formate ca urmare a unui proces electiv. A acepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condițiile legale având în vedere faptul că funcția eligibilă de senator nu este aceeași cu funcția eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice și anume acela de prevenire și sancționare a stării de incompatibilitate”, se arată în comunicatul ANI.

Situaţia încurcată din PRM s-a transferat la BEC întrucât membrii acestuia trebuie să decidă cine este preşedintele partidului – Corneliu Vadim Tudor sau Gheorghe Funar şi implicit cine este îndreptăţit să semneze lista pentru europarlamentare ca şef al PRM.

Ambii pretendenţi la conducerea PRM pot invoca hotărâri judecătoreşti care îi favorizează. Favorit era totuşi Vadim Tudor întrucât ca reprezentant al PRM în BEC a fost acceptat un partizan de-al său.Fondatorul PRM a avut din nou câştig de cauză. „Semnăturile şi listele au fost verificate şi au fost acceptate”, a anunţat Vadim Tudor. Acesta a arătat că decizia BEC îl pune pe Funar în imposibilitate de a se mai prezenta oficial ca acţionând în numele partidului. „Aşa poate vine oricine cu o pâlnie în cap şi să plimbe un galoş în urma lui şi să spună cu e Napoleon Bonaparte”, l-a ironizat Vadim pe rivalul său.

Pe 19 noiembrie, instanţa a respins cererea lui C.V. Tudor de anulare a înlocuirii sale din funcţia de preşedinte al PRM şi de excludere a sa din partid, decizii care au fost adoptate de Consiliul Naţional al PRM din 15 iunie.

La numai câteva zile, pe 28 noiembrie, Vadim a obţinut la Tribunalul Municipiului Bucureşti o decizie de anulare a modificării Statutului PRM de la Consiliul Naţional ceea ce ar însemna că PRM se întoarce la stadiul de dinainte de Consiliu, când Vadim era preşedinte al PRM.

A devenit deja o tradiţie ca fiecare scrutin electoral să amplifice şi scandalurile din PNŢCD, ce au mai întotdeauna cauze de obscure. Astfel, a fost înregistrată la BEC o cerere a cetăţeanului Eugen Moescu vizând înlocuirea listei de candidaţi depuse de PNŢCD.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Lege nouă pentru permisul auto categoria B. Șoferii care NU mai pot fi singuri în mașină
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'