Caniculă extremă toată săptămâna viitoare: vom avea temperaturi de 43 de grade Celsius şi posibil Cod Roşu

Iulie este în general cea mai călduroasă lună a anului la nivel mondial având în vedere că în emisfera nordică este vară, dar iulie 2023 ar putea să fie totodată o lună-record de când se fac măsurători.

20 iul. 2023, 23:28
Caniculă extremă toată săptămâna viitoare: vom avea temperaturi de 43 de grade Celsius şi posibil Cod Roşu

Valul de caniculă va persista și săptămâna viitoare, în timp ce mai multe regiuni vor fi afectate de averse torențiale, furtuni, vijelii și grindină. Izolat, în sudul extrem al țării, temperaturile ar putea atinge și depăși 42-43 de grade.

Vremea se va menține călduroasă și în zilele următoare, în special în regiunile sudice, în timp ce în jumătatea nordică a țării vor fi și câteva zile cu temperaturi normale pentru această perioadă din an.

Prognoza meteo. Un anticiclon aduce cupolă de grindină şi furtuni electrice violente. Harta fenomenelor periculoase

La sfârșitul acestei săptămâni, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în mare parte din țară. Mai ales în jumătatea nordică a țării, dar local și în rest, vor fi posibile averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Cantitățile totale de precipitații acumulate până luni, 24 iulie, conform modelului ICON. În timp ce în sudul țării maximele se vor încadra, în general, între 34 și 38 de grade, în nord, centru și nord-est, temperaturile vor fi ceva mai suportabile, între 25 și 32 de grade.

Val de caniculă puternică, săptămâna viitoare
Depresiunea atmosferică din nordul Europei se va adânci în perioada următoare, favorizând extinderea dorsalei de presiune ridicată spre sud-estul continentului.
Pe acest fond, este preconizat ca valul de căldură să atingă intensitatea maximă săptămâna viitoare, în jur de marți – miercuri. Conform modelărilor actuale, temperaturile ar putea depăși pragul de caniculă în majoritatea regiunilor țării.

Temperaturi de peste 43 de grade?
În sudul României, ar putea fi și mai cald, dar deocamdată încă există incertitudini majore în acestă privință. Modelul de prognoză american (GFS) estimează temperaturi extrem de ridicate, de până la 44 – 46 de grade, ce ar pune în pericol chiar și recordul național.

Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 26 iulie.Totuși, considerăm că acest scenariu este unul extrem, cu șanse mici de realizare. În schimb, e foarte posibil ca maximele să urce până la 40 – 42 de grade, iar izolat, în special în lunca Dunării, nu sunt excluse nici valori ușor mai ridicate.

Alerte cod galben de fenomene meteo extreme: Furtuni violente și caniculă în următoarele ore

După acest val de caniculă, temperaturile vor scădea ușor, dar o răcorire majoră a vremii este puțin probabilă în perioada următoare.

Recordurile excepţionale de temperaturi oceanice, precum şi caniculele care au afectat mai multe regiuni din emisfera nordică au făcut ca iulie 2023 să fie pe cale de a deveni cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor, a precizat miercuri pentru AFP Observatorul european Copernicus, după ce luna iunie a marcat deja un record similar.

”Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai călduroase înregistrate vreodată”, iar ”iulie este pe cale de a deveni luna iulie cea mai călduroasă”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic Copernicus, care deţine date încă din 1940.

Iulie este în general cea mai călduroasă lună a anului la nivel mondial având în vedere că în emisfera nordică este vară, dar iulie 2023 ar putea să fie totodată o lună-record din toate anotimpurile la un loc, a adăugat Buontempo.

Regiuni extinse din Europa de Sud, China şi America de Nord se confruntă de mai multe zile cu o căldură extremă şi cad câteodată pradă unor incendii de vegetaţie violente aşa cum este cazul Greciei.

ONU a spus că omenirea trebuie să se pregătească pentru ”valuri de caniculă mai intense”, cu temperaturi extreme atât ziua, cât şi noaptea.

Aceste recorduri sunt alimentate ”de o combinaţie de factori: El Nino, încălzirea Atlanticului şi schimbările climatice”, a rezumat omul de ştiinţă.

În primul rând, ”schimbările climatice încălzesc ansamblul sistemului climatic” şi ”în plus faţă de această tendinţă, avem anul acesta doua fenomene care joacă probabil un rol”, a explicat directorul Copernicus.

Pe de o parte, fenomenul climatic ciclic El Nino deasupra Oceanului Pacific ecuatorial, sinonim cu o încălzire la nivel global, după ”trei ani de La Nina, care e faza mai rece” a ciclului.

”Impactul El Nino nu va fi pe deplin perceptibil înaintea sfârşitului verii sau mai târziu” întrucât ”El Nino atinge în general apogeul în preajma Crăciunului”, aminteşte omul de ştiinţă.

Pe de altă parte, începând din primăvară, a avut loc o supraîncălzire a oceanelor, în special în Atlanticul de Nord, fenomen a cărui amploare şi rapiditate ”a luat prin surprindere numeroşi oameni de ştiinţă”, a notat Carlo Buontempo.

Iulie este de asemenea ”pe cale să devină cea mai călduroasă lună iulie” şi ca urmare a temperaturii medii mondiale a oceanelor, pentru a patra lună la rând.

Aceste recorduri de temperatură şi aceste canicule ”nu sunt neaşteptate”, spre deosebire de canicula din 2003 din Franţa, ci conforme ”cu ceea ce ne spuneau modelele climatice în urmă cu 20 de ani”, a concluzionat omul de ştiinţă