Caniculă în Europa: Cod ROŞU în Croaţia şi Bosnia şi Herţegovina. Cod PORTOCALIU în mai multe ţări

Canicula s-a instalat în Europa. Institutul Hidro-Meteorologic din Croaţia a emis cod roșu pentru temperaturi ridicate pentru regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 și 39 de grade Celsius. De asemenea, este cod roşu de caniculă în regiunea Mostar din Bosna şi Hertegovina. În multe alte ţări au fost emise alerte cod portocaliu şi galben de temperaturi ridicate. 

RomaniaTV.net
12 aug. 2019, 09:32
Caniculă în Europa: Cod ROŞU în Croaţia şi Bosnia şi Herţegovina. Cod PORTOCALIU în mai multe ţări

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând cu data de 12 august 2019, a fost emis un cod roșu pentru temperaturi ridicate pentru regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 și 39 de grade Celsius. A fost emis și un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek și Gospić. Se recomandă cetățenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 și să se hidrateze corespunzător.

Autoritățile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în rețeaua electrică, precum și la riscul apariției de incendii de vegetație. Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, se poate apela numărul european unic de urgență 112.

Atenţionări meteo de temperaturi ridicate au fost emise şi în Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina. Institutul muntenegrean de Hidromoteorologie și Seismologie a emis o avertizare de temperaturi extreme pentru perioada 10 – 14 august 2019. De asemenea, este posibil ca, pe fondul temperaturilor ridicate, să izbucnească incendii de vegetație și se atrage atenția tuturor cetățenilor de a evita activitățile în urma cărora s-ar putea produce incendii (utilizarea grătarelor în pădure sau în apropierea vegetației uscate, aruncarea țigărilor aprinse sau a sticlelor etc.) și de a respecta semnele de „Acces interzis” pe durata perioadei cu risc maxim de producere a incendiilor.

În Bosnia și Herțegovina, în perioada 10-13 august 2019, a fost emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate (36-38 grade Celsius), pe aproape întreg teritoriul țării, cu excepția regiunilor Višegrad și Livno. 

Temepraturi ridicate au fost prognozate şi în Grecia. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Secretariatul General de Protecție Civilă a actualizat situația arealelor unde există un risc ridicat la incendii de vegetație (grad 4 din 5), pentru data de 12 august 2019, pe fondul temperaturilor ridicate și a intensificărilor de vânt, astfel: Attica, Insula Evia, Fthiotida, Argolida, Lakonia, Ahaia, Ilia, Insulele Sporade, Evros, Insula Limnos, Insula Lesvos și Insula Chios.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 și cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Atena +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.