Caniculă în Europa şi Orientul Mijlociu. S-au înregistrat temperaturi de 47 de grade

Publicat: Luni, 18 Mai 2020 20:37 // Actualizat: Luni, 18 Mai 2020 20:38 // Sursa: romaniatv.net

Ţările din sudul şi sud-estul Europei şi din Orientul Mjlociu se sufocă din cauza unui val de caniculă. S-au înregistrat temperaturi de 47 de grade la frontiera Israelului cu Iordania, o regiune a lumii obişnuită cu veri toride, însă recorduri au fost bătute în luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie.

Peste 40 de grade Celsius se înregistrau în Cipru, în Creta (Grecia), pe litoralul turc şi până la 47 de grade Celsius la frontiera Israelului cu Iordania. În sudul Italiei, la Sicilia, s-au înregistrat 39 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii trecute. Acest val de căldură a atins Herakloin, în Creta, unde s-au înregistrat 41,1 grade Celsius sâmbătă - pentru prima oară după un sfert de secol -, potrivit Institutului de Meteorologie din Atena.

În Grecia continentală, mercurul a urcat până la 40 de grade, însă deschiderea plajelor amenajate a fost devansată din cauza caniculei şi s-au luat măsuri - patru metri între umbrele şi fără băuturi la masă.

În Cipru, unde plajele rămân în continuare interzise, sunt autorizate doar băile în mare. 49 de persoane au primit avertismente duminică din cauză că au rămas prea mult timp pe plajă.

Pe insulă, un nou record a fost înregistrat duminică, 42,5 grade Celsius la umbră la Paphos (sud-vest). O alertă meteorologică rămânea în vigoare luni.

Turcia a înregistrat cel mai cald weekend de mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT, peste 40 de grade Celsius în Antalia. Zeci de milioane de turci s-au aflat zilele acestea într-o izolare strictă, cu excepţia persoanelor în vâîrstă de peste 65 de ani, care au putut să iasă duminică în intervale orare stabilite în funcţie de căldură. La Istanbul, unii au profitat pentru a se răcori în apele Bosforului.

În Orientul Mijlociu, este cald frecvent la sfârşitul primăverii. Însă, "anul acesta, diferenţa este durata episodului - o săptămână -, cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius", a anunţat duminică şefiul Departamentului meteorologic al Aeroportului din Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.

Însă libanezii nu au voie să facă baie în mare, toate plajele sunt închise, iar forţele de securitate au vegheat duminică la respectarea acestor consemne.

Plajele sunt interzise şi în Israel. Însă, duminică, în timp ce Guvernul obţinea în sfârşit votul de încredere în Parlament - după mai bine de un an de criză politică -, autorităţile au părut să nu se uite pe litoralul înţesat la Tel Aviv, unde s-au înregistrat 40 de grade Celsius.

Această caniculă urmează să continue până la sfârşitul săptămânii în regiunea Mediteranei de Est.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
caniculă caniculă Europa canicula orientul mijlociu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H