Canicula se accentuează în România. Fenomenul meteo care intensifică arșița. Temperaturile trec de 40 de grade în unele zone

Canicula se instalează iar România. Vremea se încălzește, devenind caniculară în unele zone. Temperaturile resimține vor depăși iar 40 de grade în unele regiuni.

19 aug. 2023, 10:51
Canicula se accentuează în România. Fenomenul meteo care intensifică arșița. Temperaturile trec de 40 de grade în unele zone

Canicula revine în România, deși vara se apropie de final. Meteorologii anunță că se vor în înregistra temperaturi de peste 40 de grade, iar disconfortul termic va fi unul accentuat în majoritatea zonelor.

„Ne aflăm deja sub influența unei mase de aer tropical ce a determinat temperaturi de caniculă în partea de sud și de sud-est a teritoriului pe parcursul zilei de astăzi și disconfort termic accentuat în aceste zone. Temperaturile au urcat până la 35-36, izolat 37°. Această masă de aer tropical se va menține și în zilele următoare, astfel încât vremea va fi caniculară.

Chiar dacă mâine putem vorbi de o scădere ușoară a valorilor termice, tot vor înregistra și vor trece peste pragul caniculei în partea de sud și de sud-est a teritoriului. Duminică se va intensifica valul de caniculă tot în sud și est, acolo unde temperaturile maxime vor atinge valori de 35-36-37° și se pare că această masă de aer cald se va menține și în prima parte a săptămânii care urmează.

În consecință, putem vorbi de 3-4-5 zile în care, în mod deosebit în sudul și estul teritoriului vom avea vreme caniculară, disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală peste 80 de unități. Mai mult decât atât, tot în aceste regiuni și temperaturile minime vor fi destul de ridicate. Se vor situa, în marea lor majoritate, între 18 și 22° chiar mai ridicate pe litoral 23-24°.

Însă și în restul zonelor în vest, în nord, în centru Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, chiar dacă nu vorbim de temperaturi de caniculă, respectiv 35° vremea va fi călduroasă, acest lucru însemnând maxime de la 30 la 33-34°, dar acest lucru n-ar fi neapărat semnificativ, ci disconfortul termic care va fi ridicat și în acele regiuni, în condițiile în care mai apar și fenomene de instabilitate atmosferică în fiecare după-amiază aproape, adică averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Acestea vor fi mai frecvente în zonele montane, în partea de vest și de nord-vest a teritoriului”, a spus meteorologul Alina Şerban, la Antena 3.