Canicula se intensifică şi cuprinde mare parte din ţară PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Canicula se intensifică şi cuprinde pe lângă Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, Transilvania şi Maramureşul. Maximele termice pornesc de la 28 de grade în Deltă şi se opresc la 39 de grade la umbră în Câmpia de Vest.

RomaniaTV.net
07 aug. 2013, 15:22
Canicula se intensifică şi cuprinde mare parte din ţară PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Totodată, dată fiind umezeală din aer, pragul critic de 80 al disconfortului termic va fi depăşi în jumătatea de vest a ţării şi pe arii cea mai restrânse în rest. Cerul va fi mai mult senin şi doar după-amiază la munte se arată câţiva nori ce pot scutură puţine ploi de scurtă durata. În plus nu sunt şanse că vântul să mai domolească arşiţa amiezii, pentru că acesta nu da semne de agitaţie.

Canicula cuprinde joi şi Capitala, unde termometrele vor strânge la umbră 35…36 de grade. Soarele străluceşte arzător şi nici vorba de vreo adiere a vântului.

În Transilvania, joi nici urmă de nori pe cer, vântul nu adie aşa că arşiţa amiezii se va resimţi din plin, mai ales că sunt anunţate temperaturi care să ajungă la umbră până la 38 de grade în sud-vestul regiunii. Valori termice la pragul caniculei vor fi şi în Sibiu şi Târgu Mureş şi numai în zonele depresionare aerul este ceva mai respirabil, cu cele 31 de grade pe care le vor stânge termometrele peste zi.

Valul de aer cald saharian domină şi nord-vestul ţării unde sunt aşteptate temperaturi de până la 38 de grade, cu 10….11 grade mai ridicate decât ar fi normal în acesta perioada.

Căldura nu cedează nici în regiunile vestice, ba mai mult mercurul se avântă spre 39 de grae în Timişoara şi 38 de grade în Arad, iar în aceste condiţii disconfortul termoce este deosebit de accentuat. Soarele străluceşte din plin iar vântul nu se simte, aşa că nu este bine să va avântaţi pe afară, dacă nu este absolut necesar.

Caniculă se intensifica şi în Oltenia, unde maximele termioce depăşesc frecvent pragul de 35 de grade, ajungând spee 37…38 în extremitatea vestică şi de sud-vest a regiunii. Toare acestea în condiţiile în care cerul este senin şi nici urmă de adiere a vântului care să mai domolească arşiţa.

După-amiază vine cu vreme caniculară şi în jumătatea vestică a Munteniei unde temperaturile ajung până la 35 de grade în Piteşti, 36 în Alexandria şi 37 de grade în Giurgiu, iar strsul termic pentru organismul uman este totr mai mare. 

Vremea călduroasă nu ocoleşte nici partea de sud-est a ţării, unde izolat se atinge pragul caniculei. Soarele ţine şi agenda acestei zile, vântul nu se agită prea mult, iar amiază vine cu 34 de grade în Buzău, 35 în Călăraşi şi 30 pe litotral, unde se resimte influenţă moderatoare a apei marii.

Şi în Moldova vremea este deosebit de caldă, temperaturile depăşind 30 de grade, pragul unei zile tropicale în toată regiunea. Vor fi 31 de grade în Suceava, 33 de grade în IOasi şi Bacău şi 35 de grade în Focşani, aşa că şi locuitorii din acesyta parte a ţării vor fi resimţi din ce în ce mai mult căldură arzătoare ce  a pus stăpânire pe România.

Vremea va fi caldă la mare şi însorită. Vântul abia adie aşa că se vor resimţi din plin cele 28…30 de grade pe care le vor inregista în aer termoemtrele în staţiunile litoralului românesc. Caldă este şi apă marii care la ţărm are aproximativ 24 … 26 de grade, ceea ce completează tabloul unei zile perfecte de vacanţă la mare.

Vremea frumoasă şi caldă nu ocoleşte nici zonele montane. Ba mai mult, staţiunile montane pot fi considerate destinaţiile ideale în aceste zile fierbinţi. Şi aici temperaturile sunt generoase pentru dată din calendar, dar sunt cu mult mai ageabile decât în restul ţării. Vor fi 26 de grade la Păltiniş, 28 de grade pe Valea Prahovei în Predeal şi chiar 30 de grade în Munţii Apuseni la Stâna de Vale. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări după-amiază când izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată, iar vântul nu are excese.

Presiunea atmosferică este în scădere de la 756 mm Hg.

Citeşte şi COD PORTOCALIU DE CANICULĂ pentru şase judeţe, COD GALBEN pentru alte 17, plus CAPITALA

Vineri, vremea rămâne caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării şi izolat în restul teritoriului, cu temperaturi maxime cuprinse între 30 de grade pe litoral şi 40 de grade în Câmpia de Vest. În continuare vorbim despre un disconfort termic accentuat în toate zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş. Soarele ţine în continuare agenda zilei şi numai pe la munte după-amiază rătăcesc câţiva ce ar putea scutură puţini stropi de ploaie. Vântul nu trece de moderat, aşa că singură metodă să scăpaţi de caniculă este să mergeţi la munte, dacă timpul vă permite.

Vremea se va menţine caniculară în Capitală şi pe parcursul zilei de vineri, când termometrele mai câştigă un grad, adică amiază vine cu 36…37 de grade şi un strs termic destul de mare pentru populaţie. Nici urmă de nori pe cer şi vânt care nu se simte, iar în plus nici noaptea nu prea sunt şanse  să va răcoriţi .

Sâmbătă, temperaturile mai scad puţin, dar ajungem să vorbim în continuare despre o vreme călduroasă la nivelul întregii ţării, caniculară după-amiază local în sud şi izolat în vest şi centru. Norii ameninţători de furtună se înmulţesc îndeosebi din a două parte a zilei în regiunile nordice, vestice şi centrale, unde se vor semnala ploi de scurtă durata, cu tunete şi fulgere. Este posibil să cadă grindină, iar în timpul ploilor vântul va avea răbufniri nervoase. În celelate zone soarele domină cerul iar fenomenele specifice instabilităţii atmosferice, îşi vor face apariţia pe alocuri în timpul nopţii. Temperaturile maxime vor avea valori de la 28 de grade pe litoral până la 36 de grade în sudul Olteniei.

Bucureştenii nu scapă nici sâmbătă după-amiză de caniculă. Mercurul în termometre se avântă spre 35 de grade, în condiţiile în care soarele nu da semne că s-ar mai domoli. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Încheiem săptămâna cu vreme în continuare călduroasă în regiunile sud-estice, în timp ce în restul teritoriului valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această dată din an. De altfel temperaturile rămân mai ridicate decât în mod normal pentru această perioada, în special în sudul ţării unde vremea va fi călduroasă, izolat caniculară. Vorbim în schimb şi despre ploi, cu tunete, fulgere şi rafale de vânt ce îşi vor face face apariţia  mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 35 de grade.