Caniculă și furtuni în România. Meteorologii anunță cinci zile de foc în mai multe județe. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră

Valul de caniculă pune stăpânire pe țara noastră cu temperaturi resimțite de peste 40 de grade la umbră. În unele zone revin furtunile violente cu grindină si vijelii.

12 iul. 2023, 10:14
Caniculă și furtuni în România. Meteorologii anunță cinci zile de foc în mai multe județe. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră

Administrația Națională de Meteorologie a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00 în nord-vestul, centrul țării și în zonele montane.

”În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse”, a transmis ANM.

Citește și: Furtuni violente în zona Moldova, au căzut copaci şi stâlpi, mii de gospodării nu au energie electrică

 

Totodată, a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru ziua de miercuri când se așteaptă caniculă și disconfort termic ridicat.

”Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a mai transmis ANM.

Citește și: EXCLUSIV Elena Mateescu anunţă fenomene extreme în tandem cu canicula: „Disconfort termic şi furtuni violente mai ales la munte”

 

De asemenea, meteorologii au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru caniculă și disconfort termic ridicat pentru sfârșitul săptămânii.

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35….37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) se va situa în jurul valorii de 39 de grade. Minimele termice vor fi de 19…22 de grade. Probabilitatea pentru manifestări ale instabilității atmosferice va fi mai ridicată în cursul serilor și al nopților de 12 și 13 iulie.