CANICULĂ ucigătoare în India: Peste 2.200 de persoane şi-au pierdut viaţa

Canicula care durează de câteva săptămâni în India a provocat moartea a peste 2.200 de persoane, au anunțat, duminică, autoritățile.

31 mai 2015, 14:41
CANICULĂ ucigătoare în India: Peste 2.200 de persoane şi-au pierdut viaţa

Furtuni au afectat, duminică, statele Andhra Pradesh și Telangana din sudul țării, precum și capitala New Delhi, cele mai lovite de caniculă, potrivit Agerpres. Însă momentul de respiro ar putea fi scurt, fiindcă se anunță temperaturi de aproape 45 de grade Celsius în următoarele zile, în cele mai afectate regiuni din sudul, vestul și nordul Indiei.

„Numai în statul Andhra au murit 1.636 de persoane„, a declarat, pentru AFP, un înalt oficial. Alte 541 de persoane au pierit în statul vecin, Telangana, din cauza caniculei.

Sute de persoane, îndeosebi din rândul celor mai sărace, mor anual în India ca urmare a valurilor de căldură. Însă anul 2015 se dovedește a fi al doilea cel mai ucigător an din istoria țării și al cincilea cel mai fatal pe ansamblul planetei, potrivit cifrelor furnizate de EM-DAT, bază de date internațională asupra catastrofelor naturale. În 1998, 2.451 de persoane au murit în timpul celei mai ucigătoare canicule din istoria Indiei, potrivit datelor EM-DAT.

În India, valul de căldură se instalează când temperatura maximă atinge 45 de grade Celsius sau când este mai mare cu 5 grade Celsius decât media anilor precedenți. Musonul, fenomen așteptat cu nerăbdare, ar urma să ajungă în câmpiile aride din nordul țării peste câteva săptămâni.