CANNES 2014: Suspans înaintea anunţării palmaresului celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film

CANNES 2014. Palmaresul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes va fi anunţat sâmbătă seară, în cadrul unei ceremonii prezentate de actorul francez Lambert Wilson, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mai 2014, 07:37
CANNES 2014: Suspans înaintea anunţării palmaresului celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film

CANNES 2014. Printre favoriţii la râvnitul premiu Palme d’Or se numără în acest an canadianul de doar 25 de ani Xavier Dolan, cu filmul ‘Mommy’, titraţii fraţi belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cu ‘Deux jours, une nuit’, rusul Andrei Zviaginţev, cu ‘Leviathan’, veteranul regizor britanic Mike Leigh, cu ‘Mr. Turner’, şi turcul Nuri Bilge Ceylan, cu ‘Winter Sleep’, acesta din urmă fiind recompensat vineri cu Premiul FIPRESCI al criticii internaţionale.

În ceea ce priveşte premiile de interpretate, cele mai invocate nume sunt actriţa franceză Marion Cotillard (‘Deux jours, une nuit’), actriţa canadiană Anne Dorval (‘Mommy) sau chiar actriţa americană Julianne Moore (‘Maps to the Stars’), iar la bărbaţi – britanicul Timothy Spall (‘Mr. Turner’) sau americanul Steve Carell (‘Foxcatcher’).

Filmele câştigătoare din cele 18 înscrise în competiţie vor fi alese de juriul condus de regizoarea neozeelandeză Jane Campion şi din care mai fac parte regizoarea americană Sofia Coppola, actorul şi cineastul mexican Gael Garcia Bernal, actorul american Willem Dafoe, actriţa franceză Carole Bouquet, cineastul chinez Jia Zhangke, actriţa iraniană Leila Hatami, actriţa sud-coreeană Jeon Do-yeon şi regizorul danez Nicolas Winding Refn.

Ca în fiecare an, juriul se retrage într-o vilă din Cannes pentru a delibera. O reuniune care nu este o simplă formalitate, deoarece în trecut s-au întâlnit deseori disensiuni.

Totuşi, juriul trebuie să se pună de acord până imediat după prânz, pentru a le putea oferi timp organizatorilor să-i cheme înapoi la Cannes pe fericiţii câştigători.

Citeşte şi Moment ŞOCANT pe covorul roşu, la Cannes: Un fotomodel celebru s-a trezit cu sânii pe afară FOTO

Ceremonia va începe cu puţin timp înainte de ora 17.00 GMT, ora 20.00 în România.

Palmaresul este format din şapte premii în total, cu excepţia cazului în care va exista o suplimentare de ultim moment. Conform regulilor, Palme d’Or nu poate fi atribuit decât unui singur film, spre deosebire de alţi ani, când puteau fi premiate ex-aequo şi două filme.

Filmul laureat cu Palme d’Or nu poate cumula şi un premiu de interpretare. În schimb, acest din urmă premiu poate fi în mod excepţional asociat premiului pentru scenariu sau premiului pentru regie.

Tot sâmbătă vor fi atribuite alte două premii: pentru cel mai bun scurtmetraj şi Camera d’Or, care recompensează cel mai bun lungmetraj de debut din toate secţiunile de la Cannes.

Lista completă a celor 18 filme din Competiţia oficială:

‘Adieu au langage’ – Jean-Luc Godard

‘Captives’ – Atom Egoyan

‘Sils Maria’ – Olivier Assayas

‘Foxcatcher’ – Bennett Miller

‘The Homesman’ – Tommy Lee Jones

‘Jimmy’s Hall’ – Ken Loach

‘La meraviglie’ – Alice Rohrwacher

‘Leviathan’ – Andrei Zviaginţev

‘Mommy’ – Xavier Dolan

‘Maps to the Stars’ – David Cronenberg

‘Mr. Turner’ – Mike Leigh

‘Saint Laurent’ – Bertrand Bonello

‘The Search’ – Michel Hazanavicius

‘Still the Water’ – Naomi Kawase

‘Timbuktu’ – Abderrahmane Sissako

‘Deux jours, une nuit’ – Jean-Pierre şi Luc Dardenne

‘Wild Tales’ – Damian Szifron

‘Winter Sleep’ – Nuri Bilge Ceylan

În 2013, premiul Palme d’Or a fost câştigat de filmul ‘La vie d’Adele – Chapitres 1 et 2’, în regia franco-tunisianului Abdellatif Kechiche