Cannes 2016: Filmul „I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d’Or

Lungmetrajul ”I, Daniel Blake”, regizat de cineastul britanic Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d'Or, duminică seară, la gala de închidere a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

22 mai 2016, 20:43
Cannes 2016: Filmul „I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d’Or

Filmul „I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, este unul dintre cele 21 de lungmetraje care au fost selectate în competiţia oficială de la Cannes 2016.

În competiţia oficială din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate şi lungmetrajele româneşti „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi „Sieranevada”, de Cristi Puiu.

În filmul „I, Daniel Blake”, actorul Dave Johns interpretează rolul unui bărbat din Newcastle care încearcă să obţină o pensie de handicap, dar care se îndreaptă spre sărăcie, alături de o femeie singură, interpretată de Hayley Squires, mamă a doi copii, pe care încearcă să îi ajute.

Într-o conferinţă de presă organizată la Cannes după proiecţia acestui film, Ken Loach, un regizor care abordează adeseori tematici sociale în peliculele sale, a discutat cu jurnaliştii prezenţi pe Croazetă despre noua sa producţie cinematografică.

Cineastul britanic, în vârstă de 79 de ani, care a câştigat prestigiosul trofeu Palme d’Or decernat la Cannes, în anul 2006, cu filmul „Mângâierea vântului/ The Wind That Shakes The Barley”, s-a declarat şocat de felul în care persoanele sărace sunt tratate de guvernele europene, lansând un apel „stângii adevărate”, căreia i-a cerut să se unească la nivelul întregii Europe.

CITEŞTE ŞI Cannes 2016: Ce PREMII a obţinut România la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film

De asemenea, Ken Loach a criticat în termeni duri politicile Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, s-a pronunţat împotriva Brexitului, considerând că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE, pentru a evita ascensiunea formaţiunilor extremiste.

Deşi filmul „I, Daniel Blake” se concentrează pe o problemă socială din Marea Britanie, pelicula se adresează unui spectru mult mai larg de spectatori, consideră regizorul Ken Loach.

Britanicii sunt invitaţi să se pronunţe într-un referendum, pe 23 iunie, în privinţa posibilităţii ca Marea Britanie să rămână sau să părăsească Uniunea Europeană.

O ieşire a Marii Britanii din UE ar înseamna „o eroare uriaşă”, a spus Ken Loach.

Ken Loach, născut pe 17 iunie 1936, este un regizor englez de film şi televiziune. Cunoscut pentru stilul său regizoral marcat de naturaleţe şi realism, Ken Loach a abordat adeseori chestiuni sociale în filmele sale, aceste aspecte fiind evidenţiate în pelicule precum „Cathy Come Home”, „Riff-Raff” şi „Privatizarea/ The Navigators”. A câştigat numeroase trofee importante şi a fost nominalizat de multe ori la trofeul Palme d’Or de la Cannes – pe care l-a câştigat în 2006 cu filmul „The Wind That Shakes The Barley” – cu pelicule emoţionante, în rândul cărora se remarcă lungmetraje precum „Ploaia de pietre/ Raining Stones”, „Agenda ascunsă/ Hidden Agenda”, „Pământ şi Libertate/ Land and Freedom”, „Numele meu este Joe/ My Name is Joe”, „Pâine şi trandafiri/ Bread and Roses”, „În căutarea lui Eric/ Looking for Eric”, „Partea îngerilor/ The Angels’ Share” şi „Salonul lui Jimmy/ Jimmy’s Hall”.