CANNES 2018. Actriţa kazahă Samal Esljamova a câştigat premiul pentru interpretare feminină. Spike Lee, recompensat cu Marele Premiu

Actriţa kazahă Samal Esljamova a câştigat sâmbătă premiul pentru interpretare feminină al Festivalului de la Cannes, pentru rolul său din filmul "Ayka", regizat de Serghei Dvorţevoi, în care joacă rolul unei refugiate kârgâze împinse până la ultimele limite pentru a supravieţui, într-o Moscovă acoperită de zăpadă, relatează AFP.

RomaniaTV.net
19 mai 2018, 18:27

Samal Esljamova, de 33 de ani, a apărut şi în primul film al lui Dvorţevoi, „Tulpan”, care a primit premiul „Un Certain Regard” la Cannes în 2008.

CANNES 2018. Filmul „Girl”, al belgianului Lukas Dhont, câştigă trofeul Camera d’or

Actorul italian Marcello Fonte a obţinut premiul pentru interpretare masculină, sâmbătă, pentru rolul său din „Dogman”, regizat de compatriotul său Matteo Garrone, în care deţine rolul unui expert în toaletarea câinilor care alunecă treptat spre violenţă, relatează AFP.

„Acasă, când ploua şi închideam ochii, aveam impresia că aud aplauze. Acum, aplauzele sunteţi voi. Sunt la mine, familia mea este cinema-ul, sunteţi voi, este Cannes-ul”, a declarat actorul calabrez după ce şi-a primit premiul de la cântăreaţa burundeză Khadja Nin, una dintre membrele juriului, venită pe scenă alături de Roberto Benigni, laureat al Premiului juriului la Cannes în 1998 cu filmul „La vita e bella”.

Americanul Spike Lee, recompensat cu Marele Premiu al festivalului pentru „BlacKkKlansman”

Absent de la Festivalul de la Cannes de 27 de ani, americanul Spike Lee a fost încoronat sâmbătă cu Marele Premiu pentru „BlacKkKlansman”, un film pamflet în care regizorul din Brooklyn denunţă rasismul, extrema dreaptă dar şi politicile preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP.

 

Alternând timp de două ore între film poliţist clasic – povestea lui Ron Stallworth, un poliţist de culoare care a inflitrat organizaţia Ku Klux Klan în 1978 – şi film politic, ultimul film al lui Spike Lee se termină cu evenimentele de la Charlottesville, un oraş din Virginia zguduit de violenţele comise de un grup de extremă dreapta pe 12 august 2017.