Capacitatea de 50.000 de teste COVID a fost depăşită. Anunţul premierului Orban despre posibilitatea carantinării unor sectoare

Ludovic Orban a anunţat faptul că România a depăşit capacitatea de 50.000 de teste pe zi, dar și că numărul de teste realizat într-un judeţ depinde de nevoia de testare de acolo. De asemenea, premierul susține că există județe cu capacitatea de testare mai mare datorită dezvoltării acestora şi a numărului de populaţie.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 19:01
Capacitatea de 50.000 de teste COVID a fost depăşită. Anunţul premierului Orban despre posibilitatea carantinării unor sectoare

Premierul a declarat în cadrul unei conferință de presă faptul că este complicat de realizat o carantinare a cartierelor. În cazul Capitalei, acesta susține că este evaluată rata de infectare pe fiecare sector în parte.

„Evaluarea indicatorilor, conform prevederilor legale, se face pe unităţi administrative, cel mult pe sate, adică grupări de case care au o formă de unitate. În interiorul localităţilor e foarte complicat, la oraşe mai ales, e foarte complicat de carantinat cartiere sau anumite grupuri de blocuri sau de case. E complicată o astfel de decizie. În Bucureşti sunt sectoarele care sunt unităţi administrativ-teritoriale şi noi evaluăm şi rata de infectare pe fiecare sector în parte, dar este foarte complicat să ne ducem până la nivelul cartierelor”, a afirmat premierul.

De asemenea, Orban a precizat că modul de calcul este utilizat în toate țările europene.

„Indicatorul pe care îl utilizăm este utilizat în toate ţările europene. (…) Sigur că poate fi utilizat şi un alt indicator, dar care să nu fundamenteze decizii de restricţie, care este legat de procentul de pozitivi din numărul de teste. Pe de altă parte, testarea se face pe baza definiţiei de caz. De regulă, cer testarea oameni care sunt într-una dintre situaţiile care sunt reglementate prin definiţia de caz. Este evident că procentul celor pozitivi dintre cei testaţi este un procent relativ mare pentru că cei care se testează se testează pentru că au simptome sau pentru ca un istoric, pentru că au intrat în contact cu o persoană pozitivă şi atunci este firesc să fie procentul mai mare. Indicatorul pe care noi îl utilizăm, indiferent că e folosit la suta de mii de locuitori sau la mia de locuitori, e acelaşi lucru pentru că atunci când îl aplici la mia de locuitori e 1 virgulă sau 2 virgulă, când îl aplici la suta de mii de locuitori, mai adaugi două zerouri. E acelaşi lucru”, a explicat Ludovic Orban.

Capacitatea de testare a depășit 50.000 de teste

Conform premierului, DSP urmărește modalitatea de testare și urmărește ca toate persoanele care îndeplinesc condițiile de testare să fie testați într-un interval de maxim 48 de ore.

„Capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare şi direcţiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare şi urmăresc ca toţi cei care îndeplinesc condiţiile de testare să fie testaţi într-un intervanl de maxim 48 de ore. Numărul de texte pe care le pot face într-un judeţ depinde de nevoia de testare care există în judeţul respectiv. Faptul că sunt judeţe cu capacitate de testare mai mare se datorează şi dezvoltării judeţelor, numărului de populaţie, numărului de unităţi care au capacitatea să efectueze această testare”, a mai afirmat primul-ministru.

El a menţionat că sunt cetăţeni care nu îşi fac testul în localitatea de domiciliu, ci în alte judeţe.
„Pe de altă parte nu eşti obligat să îţi faci test neapărat în judeţul în care locuieşti. Pot să vă spun, nu am acum procentul, dar la centrele de testare din Bucureşti e un procent însemnat de persoane, de cetăţeni români care se testează şi care nu au domiciliul în Bucureşti. Acelaşi lucru e valabil şi la Cluj, sunt convins. Nu e obligatoriu să te testezi în judeţul tău, cei din Giurgiu, de exemplu, foarte mulţi lucrează în Bucureşti. Ei se pot testa în Bucureşti şi sunt convins că avem mulţi giurgiuveni care s-au testat. Această teorie pe care am văzut-o vechiulată e o teorie care nu are fundament. Problema noastră să îi testă pe toţi cei care trebuie testaţi conform reglementărilor într-un interval de timp, să zic de maxim 24 de ore sau maxim 48 de ore”, a explicat Orban.

Premierul nu dorește să ia restricții suplimentare, iar conform acestuia, dacă cetățenii vor respecta măsurile, atunci cazurile vor scădea.

„Nu dorim să luăm nicio măsură de restricţie suplimentară, iar dacă oamenii vor înţelege şi vor respecta cu stricteţe aceste măsuri simple de protecţie sanitară: portul măştii, igiena mâinilor în special, păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, evitarea aglomeraţiilor. Dacă aceste reguli simple sunt respectate, putem opri creşterea numărului de cazuri şi acesta este obiectivul pe care îl urmărim”, a declarat premierul. 


loading...