Capacitatea de primire a bonavilor de COVID-19 la Spitalul Judeţean Ploieşti, depăşită de o aproape o lună. A fost cerut ajutorul DSP

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, unde sunt trataţi bolnavi cu noul coronavirus, susţine că de aproape o lună a fost depăşită capacitatea unităţii medicale de a îngriji pacienţi cu această boală. Reprezentanţii unităţii medicale precizează că au cerut în repetate rânduri sprijinul Prefecturii, al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi al altor instituţii. Singurul răspuns a constat, însă, în intenţia de a mări capacitarea de primire a Spitalului Judeţean, nu de a mobiliza spitalele suport pentru COVID.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 13:56
Capacitatea de primire a bonavilor de COVID-19 la Spitalul Judeţean Ploieşti, depăşită de o aproape o lună. A fost cerut ajutorul DSP

„Se vede din statistică că peste trei sferturi din patologia COVID constatată la nivelul judeţului Prahova a fost luată prin secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean. În completare, au fost stabilite prin ordin de ministru spitale suport, respectiv Spitalul Câmpina şi Spitalul CFR.

Au mai fost stabilite încă două spitale, dar care nu au primit avizele pentru a funcţiona, Băicoi şi Floreşti. În condiţiile astea, capacitatea de primire a pacientului confirmat, care necesită internare, este depăşită zilnic de aproape o lună de zile, se tot semnalează, se gândesc soluţii, s-au semnalat lucrurile astea la Prefectură, la DSP, în şedinţe comune. Rezolvarea a fost tot intenţia de a se mări capacitatea de primire tot a Spitalului Judeţean. Este imposibil de gândit într-o situaţie de criză că poţi să construieşti spaţii noi cu aviz sanitar”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Marius Niculescu, conform News.ro.

Marius Niculescu a explicat că rolul spitalelor suport COVID este de a primi pacienţii confirmaţi şi că Spitalul Judeţean Ploieşti, care tratează multe alte patologii, nu poate desfiinţa o secţie pentru a mări capacitatea de primire a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. 

Peste 250 de pacienţi cu COVID-19, trataţi la Spitalul Judeţean Ploieşti

La Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Ploieşti se prezintă zilnic, în medie, 200-250 de pacienţi. Dintre aceştia, 50-60 de persoane sunt testate pentru COVID-19 deoarece corespund definiţiei de caz.

În medie, 40 la sută dintre persoanele testate sunt confirmate cu noul coronavirus şi urmează să fie supuse unor analize, precum CT, RX sau analize de sânge. Pentru toţi aceşti pacienţi medicii de la UPU trebuie să facă nu doar investigaţiile medicale, ci şi demersurile pentru a le găsi locuri în spital, notează sursa citată.

„Nu au unde să fie trimişi. Aici e nemulţumirea medicilor de la UPU pentru că pierd timp foarte, foarte mult în găsirea unor locuri de internare pentru aceşti pacienţi”, a explicat managerul unităţii sanitare.

Noi reguli în pandemie, decizia a apărut în Monitorul Oficial: cum vom merge la cinema, în teatre sau la muzeu

În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, susţine că şefa DSP Prahova i-ar fi spus că medicii ar trebui să îi trimită acasă pe pacienţii suspecţi COVID-19, nu să îi ţină în spitalul care nu mai face faţă numărului mare de prezentări.

„Spitalul din Câmpina are peste 300 de paturi, dintre care doar aproximativ 70 sunt ocupate. E adevărat, e nevoie de medici şi la Câmpina, aşa cum este nevoie şi la Ploieşti. Dar iarăşi, este atribuţia DSP să găsească soluţii. Ieri am vorbit cu doamna Loghin (Ioana Loghin, directorul DSP Prahova – n.r.) telefonic care mi-a spus că pacienţii pot fi trimişi acasă, dacă acceptă acest lucru. Ce pacient suspect se duce acasă, la familie, să-i infecteze şi cum îl trimitem acasă şi-l lăsăm… Omul vrea să stea să aştepte rezultatul”, a afirmat Bogdan Toader, citat de News.ro.

Şeful CJ Prahova acuză DSP de incompetenţă

De asemenea, şeful CJ Prahova afirmă că încă din iunie conducerea Spitalului Judeţean, şeful UPU, managerul şi directorul medical din cadrul unităţii medicale au trimis adrese către DSP cerând sprijin, însă fără un rezultat concret.

„DSP coordonează situaţia aceasta. Nu pot eu să iau măsuri în locul DSP. (…) am văzut un comunicat al DSP în care spun «vom identifica, vom găsi». După şapte luni de zile noi suntem încă la stadiul de «vom»? Este incompetenţă, nu din partea unui om, din partea instituţiei”, a mai spus Bogdan Toader.

Medicii de la UPU din cadru SJU Ploieşti au cerut public implicarea autorităţilor arătând că s-a ajuns în situaţia ca pacienţi care se prezintă la spitalul din Ploieşti, unii cu simptome de COVID-19, sunt nevoiţi să aştepte şi 48 de ore pe un scaun, într-un izolator cu o capacitate de cel mult 20 de persoane, în care intră şi peste 60 de oameni.

CJ Prahova a anunţat că a achiziţionat un nou aparat pentru testarea PCR care va mări de cinci ori capacitatea de testare pentru COVID-19 a SJU Ploieşti, iar managerul unităţii medicale spune că pe lângă cei doi bio-chimişti care lucrează aceste teste vor începe să lucreze alţi doi.

BILANŢ CORONAVIRUS 2 SEPTEMBRIE 2020: 1298 de cazuri noi şi 40 de decese. Cazuri multe la Terapie Intensivă