Capitaliştii aduc critici capitalismului

La Davos s-a încheiat cel de-al 42-lea Forum Economic Mondial, care s-a bucurat în acest an de o cifră record de participanţi din lumea politică şi economică: aproximativ 2600.
Romania TV
30 ian. 2012, 16:20
Capitaliştii aduc critici capitalismului

Tema centrală a dezbaterilor a constituit-o, fără îndoială, criza datoriilor din spaţiul euro. O criză care a dat naştere la pronunţate temeri şi nesiguranţe la nivel mondial. Iată de ce discuţiile s-au axat, în bună parte, pe căutarea de soluţii menite a recâştiga încrederea pieţelor financiare internaţionale. Este de altfel şi esenţa apelului lansat la Davos de directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Ea a pledat pentru suplimentarea fondurilor organizaţiei pe care o conduce. Doar dacă FMI dispune de fondurile necesare, a arătat Lagarde, pieţele se vor calma. Aceşti bani nici nu trebuie folosiţi, ei fiind doar o garanţie pentru liniştirea pieţelor, a mai explicat şefa FMI, scrie Deutsche Welle.

 

Statele europene s-au arătat de acord să sprijine FMI cu suma de 150 de miliarde de dolari. Aceasta ar însemna ca celelalte state ale lumii să contribuie la fondurile FMI cu 350 de miliarde de dolari. Multe ţări, între care Marea Britanie şi SUA, au cerut zonei euro să-şi intensifice eforturile în vederea combaterii actualei crize. O măsură în acest sens ar fi mărirea fondului european de salvare, solicitată şi de şefa FMI. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, respinge însă astfel de propuneri. Potrivit planurilor actuale, fondul de salvare, ar urma să se cifreze la 500 de miliarde de euro.

 

Salvarea Greciei, copilul problemă al UE, de la faliment, a fost, în context, o altă temă centrală de discuţie. După cum estiemază troika, alcăuită din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Atena ar avea nevoie de un plus de câteva miliarde decât se calculase iniţial. Sâmbătă, revista Der Spiegel relata că ajutorul de 130 de miliarde de euro, aprobat în luna octombrie a anului trecut, ar trebui suplimentat cu încă 15 miliarde. Aceasta datorită înrăutăţirii situaţiei econmice din Grecia. Un reprezentant german, citat şi de Financial Times, a adus în discuţie la Davos şi numirea unui comisar european care să controleze bugetul elen.

 

Riscuri pentru economia mondială

 

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat faţă de o crescândă neîncredere faţă de spaţiul euro, manifestată de statele emergente. „Aceste state, a spus Zoellick, nu vor aştepta cu siguranţă până ce lumea puternic industrializată se va fi reorganizat.”

 

Tot la Davos, premierul Japoniei, Yoshihiko Noda, a oferit ţărilor din zona euro ajutor financiar. Acesta a explicat că actuala criză a datoriilor din zona euro reprezintă cel mai mare pericol pentru economia mondială şi, ca atare, şi pentru economia niponă. Împreună cu Coreea de Sud şi India, Japonia caută căi de reducere a riscului extinderii crizei pe continentul asiatic.

 

Cunsocutul economist american, Nouriel Roubini, a avertizat la rândul său faţă de o menţinere a crizei până la finele deceniului. Dacă Europa nu reuşeşte să se reformeze şi SUA nu-şi reduc muntele de datorii, a arătat el, la orizontul economiei globale se adună nori foarte negri. Roubini s-a pronunţat pentru reducerea inegalităţilor la nivel mondial. Nu în sectorul financiar şi imobiliar ar trebui să investească guvernele, ci în „capitalul uman”, a mai spus el.

 

Cotidianul vienez Der Standard scria la finele săptămânii că noutatea la Forumul Economic de la Davos a constat în faptul că, aşa cum nu s-a întâmplat nicicând în istoria de 42 de ani a acestuia, „capitaliştii au criticat capitalismul”. Şi să nu uităm că Davos, mai scrie Der Standard, este „o oglindă a ceea ce preocupă economia globală”.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 30 iunie până la finalul verii. Se întoarce roata norocului, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
Capital.ro
Nu te vom uita! Românii își iau adio de la MARELE ACTOR: Cu inima frântă!
Playtech.ro
Vedeta care a ieșit FĂRĂ PANTALONI pe ea! Imaginile de aseară o arată aproape goală, ce să mai... VIDEO
DailyBusiness
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Adevarul
Ce este de fapt sistemul PATRIOT, donat de România Ucrainei. Producerea lui implică costuri uriașe, dar eficiența ar fi pe măsură
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după ce fostul milionar a pierdut tot!
Cancan.ro
Primele cuvinte pe care Irina i le-a rostit tatălui său, Irinel Columbeanu, când a revenit în România. Fiica Monicăi Gabor s-a confesat: „N-aș fi reușit fără tatăl meu”
Playsport.ro
INCREDIBIL! De ce s-au despărțit, de fapt, Delia și Edi Iordănescu chiar înainte de nuntă
kanald.ro
Echipa națională a României a plecat vineri dimineață spre Koln pentru a înfrunta Belgia la EURO 2024, iar suporterii vor defila într-o paradă înainte de meci
Capital.ro
E obligatoriu pentru cei cu telefoane mobile. TAXĂ MAI MARE. Nimeni nu-i scutit
StirileBZI
Se dau bilete gratuite de tratament în 2024! Cine beneficiază de acestea
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califică în optimile de finală la EURO 2024 după victoria împotriva Italiei
MediaFlux
Toți pensionarii primesc decizia de recalculare în iulie. Peste 70% vor avea din septembrie mai mulți bani
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?