Căpitanul Liviu Rusu şi fostul şef al Jandarmeriei Alba Ioan Herţa, arestaţi preventiv

Căpitanul Liviu Rusu, comandant de grupă la Jandarmeria Alba, şi fostul şef al instituţiei Ioan Herţa au fost arestaţi preventiv în dosarul de abuz în serviciu, fals şi şantaj, potrivit unei decizii luate joi seară de Tribunalul Militar Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

05 dec. 2013, 21:48
Căpitanul Liviu Rusu şi fostul şef al Jandarmeriei Alba Ioan Herţa, arestaţi preventiv

Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea Militară de Apel Bucureşti. Cei doi au fost reţinuţi în cursul zilei de miercuri şi aduşi în Capitală de către anchetatori, scrie Mediafax.

Liviu Rusu, comandant de grupă în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Alba, este cercetat de procurorii militari anticorupţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, şantaj, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată – trei fapte, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată – trei fapte şi înşelăciune în formă continuată – două fapte, s-a precizat într-un comunicat de miercuri seară remis MEDIAFAX de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar este cercetat colonelul în rezervă Ioan Onac Herţa, fost inspector şef la IJJ Alba, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial, înşelăciune – patru fapte, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals intelectual şi omisiunea sesizării organelor judiciare – şapte fapte.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2006, Ioan Onac Herța, în calitate de inspector șef în cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a peste 150 de documente false pe baza cărora, atât inculpatul, cât și angajați ai IJJ Alba, au obținut diferite credite bancare.

În perioada 2007-2010, Liviu Rusu a depus la bancă o adeverință de salariu eliberată de către comanda unității, semnată și de Herța, și o cerere de acordare a unui împrumut, ambele falsificate în sensul majorării venitului realizat de titular, scopul fiind de a-l ajuta să obțină un credit ipotecar mai mare, în mod ilegal, susţine DNA.

De asemenea, Rusu a depus la o instanță judecătorească o adeverință falsificată prin menționarea unui salariu lunar mai mic decât cel real, pentru a nu plăti la buget taxa de timbru judiciar.

În 2007, pe fondul existenței unei plângeri penale la IPJ Alba față de Liviu Rusu, acesta, în timpul programului de lucru, folosind un autovehicul al Jandarmeriei, s-a deplasat și a pătruns într-un spital, pentru rezolvarea unor probleme personale și a provocat o stare conflictuală, în încercarea de a obține probe în vederea disculpării sale.

„Ca urmare a unei plângeri formulate chiar de mama sa împotriva lui Rusu Liviu – Valentin după conflictul din spital, plângere adresată șefului de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatului Herța Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevărul, expunând o situație neconformă cu realitatea. Fără să ceară alte relații de la IPJ Alba (unde fusese depusă plângerea împotriva inculpatului Rusu Liviu – Valentin) și fără să facă alte investigații, inculpatul Herța Ioan Onac a întocmit și semnat o adresă în care a precizat, în fals, că la data de 2.02.2007, lucrătorul de jandarmi Rusu Liviu Valentin ar fi intrat în unitatea spitalicească la solicitarea organelor de poliție și că, de altfel, unitatea respectivă se afla în raza lui de patrulare. Astfel, în demersul de a-și proteja subordonatul, Herța Ioan Onac nu și-a respectat obligația de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise”, s-a mai arătat în comunicatul DNA.

În perioada 2006-2007, a mai precizat DNA, acelaşi Liviu Rusu a cerut și primit diferite sume de bani de la o persoană, amenințând-o că, în situația în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromițătoare care i-ar putea afecta imaginea și viața de familie. Totodată, prin amenințare, a constrâns-o pe aceeași persoană să întocmească un înscris din care rezulta că aceasta îi datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevărat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că persoana şantajată este fosta concubină a lui Rusu.

Potrivit surselor citate, din momentul în care cei doi s-au despărţit, căpitanul de jandarmi a început să o şantajeze pe femeie cu respectivele poze. Mai mult, spun aceleaşi surse, Rusu ar fi agresat-o pe femeie când aceasta l-a anunţat că doreşte să pună punct relaţiei.

Pe de altă parte, a arătat DNA, în perioada 2006-2013, profitând de funcția de comandant de grupă, Liviu Rusu „și-a încălcat atribuțiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază și patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulți lucrători ai Jandarmeriei, să staționeze în mod repetat și nelegal, în diferite locații, pentru ca el să își poată rezolva probleme personale”.

„La data de 19 iulie 2011, opt subofițeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu Liviu Valentin au depus rapoarte personale inspectorului șef al IJJ Alba, Herța Ioan Onac privind staționările nelegale. Ca urmare a rapoartelor, deși s-a propus de către comisia de control, comandantul Herța Ioan Onac nu a sesizat nici consiliile de onoare de la nivelul unității și nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu Liviu Valentin pentru aspectele penale reclamate de subordonații săi”, s-a mai menţionat în comunicatul DNA.

În 2011, Herța, deși luase la cunoștință despre o faptă de furt calificat săvârșită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu și-a îndeplinit obligația legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent, mai susţin anchetatorii.

În 2006, un subordonat al lui Ioan Herța a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese, din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea șefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Astfel, susţine DNA, Herța nu și-a respectat obligația de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

Procurorii DNA mai spun că, în perioada 2005-2006, Liviu Rusu a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparținând unei societăți comerciale și s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiași societăți, prestând astfel activități incompatibile cu funcția exercitată. Nici de această dată, şeful lui nu a sesizat organele competente, susţine DNA.

La fel s-a fi întâmplat în 2009, când, potrivit anchetatorilor, Herţa nu a reclamat că un subordonat al său a lovit un ofițer inferior în grad.