Capsula Progress urmează să se dezintegreze în atmosferă

Capsula cargo Progress, aflată în cădere liberă în spațiu de când operatorii ruși au pierdut controlul asupra ei, acum o săptămână, urmează să se dezintegreze la reintrarea în atmosferă vineri.

07 mai 2015, 09:09
Capsula Progress urmează să se dezintegreze în atmosferă

Potrivit calculelor specialiștilor de la Roskosmos, ea se va dezintegra în 8 mai, între 01:23 și 21:55 ora Moscovei, adică între 7 mai, ora 22:23 GMT și 8 mai, ora 18:55 GMT. Capsula se va dezintegra la trecerea prin straturile atmosferice ale Pământului și numai câteva fragmente mici vor ajunge pe suprafața planetei„, a anunţat agenția spațială rusă Roskosmos.

La câteva ore după lansarea din 28 aprilie, Progress M-27M, care urma să ajungă, marți, la Stația Spațială Internațională (ISS) pentru aprovizionare, nu a mai răspuns inginerilor ruși și a început să se rotească necontrolat. A fost formată o comisie de anchetă care să stabilească circumstanțele accidentului, care pare a fi avut loc în momentul separării navetei de rachetă, după cum susținea acum o săptămână vice-președintele Roskosmos, Aleksandr Ivanov.

Pierderea capsulei, care a costat aproape o jumătate de miliard de euro, constituie o lovitură grea pentru sectorul spațial rus, domeniu strategic afectat deja după câteva eșecuri. Ea nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care are rezerve pentru mai multe luni. O capsulă spațială de aprovizionare Dragon a societății americane SpaceX urmează să alimenteze ISS cel mai devreme în 19 iunie.

În fiecare an sunt trimise în spațiu câte trei-patru capsule Progress, care transportă materiale necesare desfășurării vieții și activității la bordul stației. După misiune, ele cad și se dezintegrează în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

Citeşte şi: CAPSULĂ a TIMPULUI, îngropată acum 200 de ani a fost DESCHISĂ de CERCETĂTORI. Ce au găsit în ea este UIMITOR