Căpșunile pot preveni și trata ulcerul stomacal provocat de alcool

Un studiul a demonstrat că proprietăţile antioxidante ale căpşunilor pot acţiona ca o barieră protectoare împotriva ulcerului de stomac, în special la persoanele care abuzează de consumul de alcool.

RomaniaTV.net
31 oct. 2011, 11:30
Căpșunile pot preveni și trata ulcerul stomacal provocat de alcool

Persoanele care suferă de ulcer la stomac ar trebui să consume căpşuni proaspete, mai ales dacă boala apare ca urmare a consumului excesiv de alcool, arată un studiu publicat în revista americană PLoS (Public Library of Science), citat de metrofrance.com.

Studiul realizat pentru descoperirea de noi mijloace de protecţie a stomacului a demonstrat că proprietăţile antioxidante ale căpşunilor pot acţiona ca o barieră protectoare împotriva ulcerului.

În cadrul studiului, o echipă de cercetători italieni, sârbi şi spanioli au hrănit un grup de şoareci cu bucăţi de căpşuni timp de zece zile şi apoi le-au provocat tulburări gastrice, administrându-le etanol. Un alt grup de şoareci a primit şi el etanol, însă fără să consume căpşuni în prealabil. Rozătoarele care mâncaseră căpşuni au avut mai puţine ulceraţii decât cele care nu consumaseră astfel de fructe.

Cercetătorii au descoperit că antioxidanţii din căpşuni ajută nu numai peretele stomacului, ci acţionează şi asupra elementelor de apărare şi a enzimelor din corp. Consumul de căpşuni poate reduce şi tulburările de dinaintea sau de după apariţia inflamaţiei.

Noile descoperiri ar putea permite dezvoltarea unor noi tratamente împotriva ulcerelor provocate de consumul de alcool, de infecţii virale sau de unele medicamente, cum ar fi aspirina.

Alte studii arătaseră deja cum căpşunile pot întări răspunsul globulelor roşii la stresul oxidant, care anunţă adesea cancere şi alte boli cronice.