Cărămizi „făcute pe Marte” pentru viitorii colonişti ai „Planetei Roşii”

Oamenii de știință au fabricat cărămizi din "pământ marțian" artificial, anticipând ziua în care oamenii vor începe construcția de colonii pe planeta roșie, potrivit unui studiu publicat joi în revista Scientific Reports.

27 apr. 2017, 18:13

O echipă de ingineri a Universității California, din San Diego, și-a procurat o cantitate de pământ conceput de NASA care imită proprietățile solului marțian. Ambiția ei declarată este de a fabrica cărămizi de origine exclusiv marțiană pentru viitoarele construcții de pe planeta roșie.

„Cei care vor merge pe Marte sunt incredibil de curajoși, adevărați pionieri, și ar fi o onoare pentru mine să fiu fabricantul lor de cărămizi”, a explicat Yu Qiao, din cadrul Universității California, autorul studiului.

Practic, cercetătorii au constatat că este suficient ca aceste blocuri de pământ roșiatic să fie presate puternic pentru a produce aceste cărămizi. Nimic altceva nu trebuie făcut, nici măcar ca acestea să fie tratate termic.

În stare presată, „solul marțian” devine dur ca o stâncă și chiar mai rezistent decât betonul armat. Prin acest procedeu, cercetătorii au putut fabrica sute de cărămizi circulare de 3 milimetri grosime.

Citeşte şi Descoperire uluitoare făcută de astronomi. O nouă planetă, semne de viaţă

Adevăratul sol marțian ar putea fi astfel comprimat strat cu strat pentru a ridica un zid sau pentru a fabrica cărămizi mai groase, a sugerat Yu Qiao.

Alți cercetători au imaginat construcția de centrale nucleare pe Marte pentru a „găti” cărămizile sau transportul de pe Pământ a unor mari cantități de polimer, un „liant” destinat fabricării lor.

Rămâne evident de văzut dacă solul marțian veritabil va reacționa ca solul artificial recreat de NASA, a mai spus Yu Qiao. Practic, numai testele la fața locului vor putea valida această tehnică.

În 2012, robotul Curiosity al NASA a prelevat pentru prima dată eșantioane de nisip și pulbere de pe planeta Marte, an