Carantină pentru nevaccinaţi în România? Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim o variantă atunci când există o creştere a numărului de cazuri”

Alexandru Rafila a explicat în ce situaţie s-ar putea impune lockdown în România pentru persoanele nevaccinate.

19 nov. 2021, 12:32
Carantină pentru nevaccinaţi în România? Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim o variantă atunci când există o creştere a numărului de cazuri”

Austria va intra în carantină totală la nivel naţional începând de luni, iar măsura se va aplica întregii populaţii. În acest context, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă există posibilitatea să se întâmple la fel în ţara noastră.

„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pentru o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, precizeaza profesorul Rafila.

În ceea ce priveşte legea certificatului verde, Alexandru Rafila este de părere că la noi în ţară este greu de implementat o astfel de lege în acest moment.

„Intr-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a explicat specialistul.

Scădere semnificativă a infectărilor COVID-19. Peste 250 de morţi în 24 de ore

Numărul infectărilor noi COVID-19 scade de la o zi la alta în România. În ultimele 24 de ore s-au raportat aproape 2.900 de cazuri COVID-19. Numărul deceselor se menţine însă ridicat.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 19 noiembrie 2021, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.889 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

 


loading...