Carantină prelungită până la mijlocul lunii octombrie din cauza tulpinii Delta

Carantina în capitala australiană Canberra a fost prelungită marţi de autorităţi cu o lună, până la mijlocul lui octombrie.

14 sept. 2021, 09:25
Carantină prelungită până la mijlocul lunii octombrie din cauza tulpinii Delta

Carantină prelungită în Australia. Cei circa 400.000 de locuitori ai Canberrei sunt de o lună constrânşi să rămână acasă, după ce un prim caz de COVID-19 a fost descoperit în oraş. Focarul epidemiologic, legat de varianta Delta, mult mai contagioasă, rămâne limitat, cu 252 de cazuri active şi 276 de persoane vindecate la ora actuală.

Şeful de guvern al Teritoriului capitalei australiene, Andrew Barr, a declarat că autorităţile doresc să continue să limiteze transmiterea virusului şi să vaccineze un număr cât mai mare de persoane. „Este calea cea mai sigură de urmat. Acesta va permite să avem un Revelion, vacanţe estivale şi un an 2022 fără risc”, a declarat el în timpul unei conferinţe de presă.

Aproape 53% dintre persoanele peste 16 ani din acest Teritoriu au primit câte două doze de vaccin, rata cea mai ridicată din imensa insulă-continent, afectată de trei luni de o amplificare a epidemiei în mai multe regiuni.

Vaccinul Johnson & Johnson, un eşec în Franţa. Agenţia Medicamentului de la Paris semnalează un număr important de cazuri grave, precum deces şi terapie intensivă, după inocularea serului
Campania de vaccinare s-a accelerat în ultimele luni, în special în rândul persoanelor aflate în zone intrate în carantină în sud-estul ţării, în oraşe precum Sydney şi Melbourne, cele mai populate din Australia.

Şefii statelor australiene şi ai statului federal au convenit săptămâna trecută asupra unei foi de parcurs naţionale ce prevede ridicarea restricţiilor şi redeschiderea frontierelor atunci când rata de persoane pe deplin vaccinate se va situa între 70% şi 80%.

Teste Covid obligatorii, în fiecare săptămână, pentru toţi angajaţii nevaccinaţi din Grecia, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat. Fiecare persoană va suporta costurile
De la începutul pandemiei, Australia a înregistrat peste 75.000 de cazuri de COVID-19, care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi.

Noua Zeelandă extinde cu încă cel puţin o săptămână carantina în oraşul Auckland

Oraşul Auckland, cel mai mare din Noua Zeelandă, va rămâne în carantină încă cel puţin o săptămână, pentru a stăvili propagarea variantei Delta a noului tip de coronavirus, ‘în creştere’, a anunţat luni premierul neozeelandez Jacinda Ardern, informează AFP.

Cei circa două milioane de locuitori ai oraşului trebuie să rămână în locuinţe din cauza apariţiei mai multor ‘cazuri misterioase’ ce nu au putut fi deocamdată legate de nişte focare, a explicat Ardern. ‘Aceste cazuri misterioase continuă să se înmulţească şi ceea ce ne preocupă este ca ele să fie descoperite mai degrabă prin supravegherea şi depistarea populaţiei, decât prin urmărirea contacţilor’, a adăugat şefa guvernului neozeelandez.

Noua Zeelandă a impus o carantină la nivel naţional pe 17 august, după apariţia primului caz de variantă Delta, puternic contagioasă. Însă carantina a fost ridicată săptămâna trecută în întreaga ţară, exceptând Auckland, în condiţiile în care toate cazurile noi erau înregistrate în acest oraş.

Premierul Noii Zeelande a exclus posibilitatea de a ridica această carantină strictă în Auckland înainte de 21 septembrie, însă a estimat că oraşul, în prezent în alertă de gradul 4, ar trebui să coboare un nivel.

Cu 33 de cazuri declarate luni în Auckland, Ardern şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o anulare prea rapidă a restricţiilor.

Noua Zeelandă urmează o strategie ‘zero COVID-19’, menită să eradicheze orice urmă de coronavirus pe teritoriul său, strategie ce a dus la un bilanţ de numai 27 de morţi din totalul celor circa 5 milioane de locuitori, de la începutul pandemiei.

Niciun caz nu a fost detectat la populaţie timp de şase luni, înainte de cazurile din august, ceea ce le-a permis neozeelandezilor să profite de o viaţă aproape normală, exceptând închiderea frontierelor internaţionale.

Apariţia variantei Delta a dus la impunerea imediată a carantinei, din cauza unei rate de vaccinare printre cele mai scăzute printre ţările dezvoltate, cu circa o treime din populaţia eligibilă vaccinată în totalitate.