Carburanții s-au ieftinit. Prețul benzinei și motorinei la 28 martie

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit și benzina și motorina, după scumpirile din ultimele zile.

28 mart. 2023, 08:46
Carburanții s-au ieftinit. Prețul benzinei și motorinei la 28 martie

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează la 28 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,64 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,08 lei/litrul.

Conform analizei Economica.net, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit benzina cu doi bani pe litru și motorina cu patru bani pe litru.

Ieftinirea de azi vine după câteva scumpiri operate de companie. Astfel, luni Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru, iar motorina a rămas la același preț. În urmă cu trei zile, Petrom a ieftinit motorina cu patru bani pe litru, menținând prețul benzinei. Cu două zile înainte de această ieftinire, compania scumpise benzina cu cinci bani pe litru, menținând prețul motorinei. Scumpirea de atunci a fost prima după mai bine de două săptămâni și jumătate în care prețurile au tot scăzut la Petrom.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți a ajuns acum la doar 44 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

Citește și: Lovitură pentru milioane de șoferi. Plafonarea tarifelor RCA nu se mai face la nivelul anului 2022. ASF a modificat proiectul

 

Preţurile petrolului au crescut luni cu 2 dolari pe baril

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,27 dolari, sau cu 3%, la 77,26 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 2,39 dolari, sau cu 3,5%, la 71,68 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a câştigat 2,8% săptămâna trecută, în timp ce WTI şi-a revenit cu 3,8%, pe măsură ce agitaţia din sectorul bancar s-a diminuat.

Aproximativ jumătate din oferta globală de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd), din exporturile de ţiţei din Kurdistan, s-au oprit sâmbătă, după ce o victorie într-un caz de arbitraj a confirmat că este necesar acordul Bagdadului pentru a transporta petrolul din Turcia.

Acest lucru ar putea forţa şi reducerea producţiei de petrol în regiunea Kurdistan.

Între timp, holdingul bancar First Citizens BancShares a declarat că va achiziţiona depozite şi împrumuturi ale băncii aflate în faliment Silicon Valley Bank, încheind un capitol din criza de încredere care a tulburat pieţele financiare.

”Preţurile petrolului sunt în creştere faţă de săptămâna precedentă, deoarece investitorii au cântărit eforturile autorităţilor de a calma îngrijorările cu privire la sistemul bancar global”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior al pieţelor financiare la City Index.

Există, de asemenea, speranţe pentru un sprijin suplimentar pentru finanţarea băncilor, după informaţii conform cărora autorităţile americane au fost în deliberări timpurii cu privire la extinderea facilităţilor de creditare de urgenţă.

Acţiunile de pe Wall Street au crescut şi ele, deoarece tranzacţia din sectorul bancar a oferit un răgaz după săptămâni de tulburări.

Preţurile petrolului au fost susţinute şi de anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus. Mişcarea este unul dintre cele mai pronunţate semnale nucleare ale Rusiei de până acum şi un avertisment pentru NATO cu privire la sprijinul său militar pentru Ucraina, care a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ca răspuns.

NATO l-a criticat pe Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară ”periculoasă şi iresponsabilă”.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-şi atinge obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi (bpd), la aproximativ 9,5 milioane de barili pe zi.

Exporturile de ţiţei ale Rusiei sunt de aşteptat să rămână constante, deoarece vor reduce producţia de rafinare în aprilie, au arătat vineri datele din surse din industrie şi calculele Reuters.

Un embargo al Uniunii Europene a lovit exporturile de produse petroliere ale Rusiei mai puternic decât exporturile de ţiţei.

Tone de motorină sunt blocate pe navele care aşteaptă cumpărători. În ceea ce priveşte cererea, importurile de ţiţei ale Chinei sunt de aşteptat să crească cu 6,2% în 2023, de la nivelul de anul trecut, la 540 de milioane de tone, potrivit unei previziuni anuale efectuate luni de o unitate de cercetare a China National Petroleum Corp.