Cardinalul Lucian Mureşan le cere greco-catolicilor să respecte măsurile anti-Covid: „Biserica nu poate propune soluţii ştiinţifice”

Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, le recomandă tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte toate măsurile de prevenție și de protecție impuse și recomandate de autoritățile statului în contextul pandemiei de coronavirus.
Ionela Marcu
22 oct. 2020, 11:49
Cardinalul Lucian Mureşan le cere greco-catolicilor să respecte măsurile anti-Covid:

„Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție.

În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc.

Citeşte şi „Covid va fi la fel de permanent ca gripa. Niciun vaccin nu-l va opri”. Previziunile consilierului ştiinţific al Marii Britanii

Răspândirea accelerată a epidemiei pe întreg mapamondul ne cauzează tuturor suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Știri apocaliptice, scenarii înfricoșătoare ne asaltează la tot pasul. Și precum apostolii în drum spre Emaus, ne putem simți uneori abandonați într-o situație de nesiguranță. Însă tocmai în aceste momente de reală criză existențială, suntem chemați să redescoperim anumite valori pe care în goana de zi cu zi le ignoram: compasiunea, atenția pentru ceilalți, fragilitatea vieții noastre„, a transmis cardinalul Lucian Mureşan, într-o scrisoare circulară adresată preoților și credincioșilor.

Un mesaj similiar a avut Lucian Mureșan și cu prilejul instituirii stării de urgență, când le-a spus credincioșilor că „Se cuvine să exprimăm recunoștința noastră față de toate instituțiile și persoanele implicate în lupta împotriva epidemiei din sistemul medical, administrativ și din Ministerul Afacerilor de Interne, care ne oferă o eroică mărturie despre ce însemnă solidaritatea și iubirea aproapelui. Invocăm asupra lor și asupra familiilor lor binecuvântarea lui Dumnezeu! Îi invităm pe toți preoții, călugării și călugărițele din sfintelor noastre mănăstiri și pe credincioși Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică să își unească rugăciunile pentru sănătatea celor angajați în această luptă, pentru vindecarea bolnavilor și pentru ocrotirea fiecăruia dintre noi”.

Scrisoarea cardinalului Lucian Mureşan

Iubiți preoți, Dragi credincioși,

Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat în audiența generală din 30 septembrie 2020: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Și continuă Sfântul Părinte: „acest mic virus continuă să provoace răni profunde și demască vulnerabilitatea noastră fizică, socială și spirituală”.

În aceste încercări percepem cu luciditate că suntem cu toții egali în fața bolii și a suferinței, dar și înaintea Dumnezeului milostiv, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că nu suntem robi ai morții și ai deznădejdii, și că Domnul este viu și că El nu își va abandona poporul în clipa încercării. Deoarece „aproape este Domnul de cei umiliţi la inimă şi pe cei smeriţi cu spiritul îi va mântui” (Psalmul 33,17).

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție. În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc. Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare.

Vă încredințez cu iubire părintească ocrotirii Maicii Sfinte și Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, rugându-i să mijlocească de la Domnul sănătate, seninătate și speranță pentru fiecare dintre noi, pentru scumpa noastră țară și pentru întreg neamul omenesc! Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!