Care e greutatea ideală, în funcţie de vârstă şi înălţime

Femeile au tendinţa de a considera greutatea ideală la un nivel foarte mic, ceea ce conduce la decizia de a urma diete inutile. În schimb, bărbaţii consideră că greutate ideală este mai mare decât cea recomandată.

02 mart. 2017, 14:11
Care e greutatea ideală, în funcţie de vârstă şi înălţime

Aşadar, cum se calculează greutatea ideală în funcţie de înălţime? Este o întrebare pe care ne-o punem de fiecare dată când cântarul arată valori care nu ne prea convin.

De exemplu, multă vreme a circulat ideea că un adult trebuie să cântărească cu 10 kilograme mai puţin numărul de centimetri peste un metru al înălţimii pe care o au. Adică, la un 1,65 m, greutatea ideală ar fi de 55 de kilograme.

Observând limitările acestei metode de calcul, o mare societate de asigurări din New York, numită Societatea Metropolitană, a elaborat o formulă mai complexă pentru a calcula greutatea ideală, care, potrivit autorilor ei, poate prezice cea mai mare speranţă de viaţă. Conform acestei formule, în cazul bărbaţilor, greutate ideală (kg) este egală cu 50 + 0.75 x numărul de centimetri peste înălţimea de 1.50 metri + 0.25 x numărul de ani peste 20.

Astfel, greutatatea ideală a unui bărbat cu o înălţime de 1,70 metri de 30 de ani se va calcula în felul următor: 50 + 0,75 x 20 + 0,25 x 10 = 67,5.

Aşadar, greutatea ideală a acestui bărbat ar fi de 67,5 kg.

În cazul femeilor, valoarea din formulă trebuie înmulţită cu 0.9. Prin urmare, având aceeaşi înălţime, o femeie de 30 de ani, ar trebui să aibă 60,75 kg pentru a avea o greutate ideală.
Potrivit specialiştilor însă, nici această formulă n-ar trebui să fie luate drept literă de lege.

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro