Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Poluarea aerului e o problemă tot mai serioasă cu care se confruntă întregul glob, într-o măsură mai mică sau mai mare. E una dintre principalele cauze de deces în toată lumea și tocmai de aceea oamenii caută în permanență să se mute în zone cu aer curat, cât mai departe de aglomerație și locuri în care poluarea atinge cote alarmante.

17 mai 2022, 16:12
Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Și în țara noastră există locuri în care aerul e mult mai curat decât în altele. Dacă anul trecut Brașovul era în topul orașelor cu aer curat, anul acesta clasamentul s-a schimbat puțin.

Rezultatele studiului realizat de o organizație de specialitate arată faptul că acum, în 2022, Constanța este orașul din România cu cel mai curat aer. Poate că mulți ar crede că orașul suferă de pe urma portului Constanța, unde se află multe nave maritime, cunoscute ca fiind mari poluatori. Însă rezultatele arată cu totul altceva.

Așadar, Constanța, alături de Tulcea, sunt județele în care aerul e cel mai puțin poluat din România. De asemenea, alte orașe în care poți respira aer curat sunt Brăila, Galați, Cluj Napoca, Călărași.

Anul trecut, în 2021, Brașovul era orașul cu cel mai curat aer din România. A fost o urcare semnificativă, având în vedere că orașul de sub Tâmpa, ocupa ultimul loc în anul 2020.

Orașul din Europa cu cel mai curat aer

Dacă ne referim la Europa, în topul locurilor cu cel mai curat aer se află Umea, o localitate din Suedia. Pe locul doi se află orașul Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia.

De partea cealaltă, cel mai poluat oraș din Europa este Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgariei și, totodată, capitala culturală a acesteia. În UE, Bulgaria se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului pe cap de locuitor. Iar Plovdiv este cel mai poluat oraș cu cea mai proastă calitate a aerului, consecutiv de zeci de ani.

Citește și Parcurile şi terenurile de sport în aer liber din Sectorul 3, luate cu asalt de bucureşteni după pandemie

Sunt o mulțime de companii private al căror principal obiectiv este progresul și tehnologia. Industrializarea și extinderea zonelor urbane sunt adesea considerate progrese logice, dar ele generează, de asemenea, o mulțime de efecte secundare care ar putea să le depășească beneficiile.

Poluarea globală e unul dintre subiectele aflate în centrul atenției de mulți ani. În ultimul timp, din păcate, a ajuns în stadii critice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că poluarea atmosferică provenită din surse de ardere a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale ucide în fiecare an aproximativ 8,7 milioane de persoane din întreaga lume.

Conform acelorași date, 99% din populația mondială locuiește în momentul de față în locuri ce depășesc limitele de calitate a aerului recomandate de OMS.

Citește și Dreptul la apă curată şi aer pur, înscrise în Constituţia statului New York. Aproape 30% din oameni s-au declarat împotriva propunerii