Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Poluarea aerului e o problemă tot mai serioasă cu care se confruntă întregul glob, într-o măsură mai mică sau mai mare. E una dintre principalele cauze de deces în toată lumea și tocmai de aceea oamenii caută în permanență să se mute în zone cu aer curat, cât mai departe de aglomerație și locuri în care poluarea atinge cote alarmante.
Claudia Simion
17 mai 2022, 16:12
Care e locul din România cu cel mai curat aer în 2022. Brașovul a fost detronat

Și în țara noastră există locuri în care aerul e mult mai curat decât în altele. Dacă anul trecut Brașovul era în topul orașelor cu aer curat, anul acesta clasamentul s-a schimbat puțin.

Rezultatele studiului realizat de o organizație de specialitate arată faptul că acum, în 2022, Constanța este orașul din România cu cel mai curat aer. Poate că mulți ar crede că orașul suferă de pe urma portului Constanța, unde se află multe nave maritime, cunoscute ca fiind mari poluatori. Însă rezultatele arată cu totul altceva.

Așadar, Constanța, alături de Tulcea, sunt județele în care aerul e cel mai puțin poluat din România. De asemenea, alte orașe în care poți respira aer curat sunt Brăila, Galați, Cluj Napoca, Călărași.

Anul trecut, în 2021, Brașovul era orașul cu cel mai curat aer din România. A fost o urcare semnificativă, având în vedere că orașul de sub Tâmpa, ocupa ultimul loc în anul 2020.

Orașul din Europa cu cel mai curat aer

Dacă ne referim la Europa, în topul locurilor cu cel mai curat aer se află Umea, o localitate din Suedia. Pe locul doi se află orașul Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia.

De partea cealaltă, cel mai poluat oraș din Europa este Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgariei și, totodată, capitala culturală a acesteia. În UE, Bulgaria se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului pe cap de locuitor. Iar Plovdiv este cel mai poluat oraș cu cea mai proastă calitate a aerului, consecutiv de zeci de ani.

Citește și Parcurile şi terenurile de sport în aer liber din Sectorul 3, luate cu asalt de bucureşteni după pandemie

Sunt o mulțime de companii private al căror principal obiectiv este progresul și tehnologia. Industrializarea și extinderea zonelor urbane sunt adesea considerate progrese logice, dar ele generează, de asemenea, o mulțime de efecte secundare care ar putea să le depășească beneficiile.

Poluarea globală e unul dintre subiectele aflate în centrul atenției de mulți ani. În ultimul timp, din păcate, a ajuns în stadii critice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că poluarea atmosferică provenită din surse de ardere a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale ucide în fiecare an aproximativ 8,7 milioane de persoane din întreaga lume.

Conform acelorași date, 99% din populația mondială locuiește în momentul de față în locuri ce depășesc limitele de calitate a aerului recomandate de OMS.

Citește și Dreptul la apă curată şi aer pur, înscrise în Constituţia statului New York. Aproape 30% din oameni s-au declarat împotriva propunerii
 

 

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici