Care e planta din România cu efect narcotic, ce poate provoca boli grave. E confundată adesea cu un fruct vândut în toate piețele

Există o plantă din România care are efect narcotic, iar cei care o consumă riscă să ajungă să se îmbolnăvească grav. Mulți o confundă cu un fruct care se vinde în toate piețele.

25 feb. 2024, 16:39
Care e planta din România cu efect narcotic, ce poate provoca boli grave. E confundată adesea cu un fruct vândut în toate piețele

Unele plante aduc norocul în casă, însă vin și cu ghinion. De multe ori o mare parte din ele pot fi dificil de recunoscut ținând cont că seamănă la prima vedere. Planta cu efect narcotic se numără printre ele. Ea poate să cauzeze boli grave și să devină un pericol.

Dalacul (Paris quadrifolia) se numește planta cu efect narcotic și crește în locuri umede, în păduri de foioase, dar și în păduri de luncă. Nu s-au făcut prea multe studii pe această plantă, însă se știe că lunile în care înflorește sunt mai și iunie.

Citește și Produsul de doar 10 lei care îți face baia lună. Îndepărtează eficient germenii, iar în urma lui rămâne un miros proaspăt

Care e planta din România cu efect narcotic

Planta are o singură floare, de culoare galben – verzuie, dar și patru frunze ovale. Cu toate că are efect narcotic, frunzele și fructul se folosesc în scop terapeutic.

Planta e considerată a fi periculoasă din cauza compușilor săi. Dalacul conține glicozida paridina, glicozida paristinifina, pennogenina, asparagina, saponine. În plus, planta are și substanță toxică care duce la contractarea pupilelor. Poate să afecteze și sistemul respirator, iar cele mai otrăvitoare părți sunt boabele.

De multe ori boabele plantei sunt confundate cu afinele. Însă, ce nu știu la fel de mulți e că aceste boabe au efecte narcotice, iar dacă le consumăm pot cauza greață și diaree.

Chiar dacă vorbim de o plantă periculoasă, ea poate avea și beneficii. Din semințele ei și din suc se pot face unguente naturale împotriva rănilor. Frunzele acestei plante se pot folosi pentru infecții. Sunt și alte tratamente naturiste ce o au la bază și care sunt folosite în cazul spasmelor, reumatismului, amețelilor, conform sfatnaturist.

Citește și O dietă bogată în fibre reduce riscul de artrită reumatoidă. Fructele și legumele nu au efect! Ce trebuie să mănânci, de fapt