Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID, devenit obligatoriu pentru călătoriile în UE

Certificatul digital european COVID, disponibil în România de pe 1 iulie 2021, este obligatoriu la trecerea frontierelor UE pentru a scăpa de carantină.

16 aug. 2021, 17:23
Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID, devenit obligatoriu pentru călătoriile în UE

Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID.

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID. Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID. Certificatele de vaccinare au durata de valabilitate până la data de 30 iunie 2022. Ele pot fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu pot accesa internetul certificatele pot fi obţinute cu ajutorul primăriilor, Direcţiilor de Evidenţă ale Populaţiei şi Direcţiile de Sănătate Publică.

Care e termenul de valabilitate al certificatului COVID. Potrivit platformei oficiale a Ministerului Sănătăţii, pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR care apare pe certificat prin intermediul unei aplicaţii mobile „CoronaScan”. Odată cu lansarea certificatelor digitale, din data de 1 iulie, oricine intră în ţară din zonele roşii trebuie să prezinte certificatul digital de vaccinare pentru a nu sta în carantină. Totuşi, într-o singură lună poliţiştii de frontieră au prins sute de români cu certificate false sau cu teste PCR trucate şi s-au ales cu dosar penal pentru că au încercat să intre în ţară cu documente falsificate.

Paşii pentru a intra în posesia certificatului COVID

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.