O bancnotă cu o valoare neașteptată reușește să uimească prin raritate, dar și prin puterea de cumpărare. Aceasta atrage atenția în lumea financiară, cu toate că nu provine dintr-o superputere economică, notează Capital.
Celebra bancnotă de 500 de euro rămâne un reper pentru cei mai mulți europeni, aceasta fiind adesea asociată cu tranzacțiile mari, dar și cu păstrarea banilor „la adăpost”. Cu toate că nu se mai tipărește din 2019, aceasta continuă să existe în sistemul monetar european, estimându-se că aproximativ 281 de milioane de exemplare sunt încă în circulație, cu toate că multe dintre ele sunt păstrate în seifuri, folosite ca investiții sau ca măsură de siguranță financiară.
Citește și: Bancnota pe care trebuie să o păstrezi în casă. Anunț pentru persoanele cu bani în numerar
La nivel global, titlul de cea mai valoroasă bancnotă însă, nu îi revine celei de 500 de euro. Francul elvențian, în valoare de 1.000 de unități, introdus în 2019, reușește să obțină acest titlu, căci valoarea sa depășește echivalentul a 1.000 de dolari americani. Cu toate că nu este folosită des în plățile de zi cu zi, această bancnotă rămâne un mijloc de plată legal, fiind produsă în continuare de autoritatea monetară elvețiană.
La nivel global, un alt stat deține un record greu de imaginat. Brunei, o mică națiune din Asia de Sud-Est, este țara care are în circulație cea mai valoroasă bancnotă din lume, fiind vorba despre cea de 10.000 de dolari din Brunei, confecționată din polimer și protejată de tehnologii de securitate de ultimă generație. Aceasta are echivalentul a peste 7.000 de dolari americani, acest lucru transformând-o într-un simbol al stabilității.
Însă, această bancnotă nu este destinată cumpărăturilor zilnice. Ea este utilizată în special în tranzacții instituționale sau rezerve bancare. Asta, tocmai datorită valorii sale ridicate. Bancnota este rezistentă și greu de falsificat, fiind văzută drept una dintre cele mai sigure emise vreodată.
Pe lângă aceste bancnote în uz, există și titluri cu valori nominale imense, care au fost retrase. Însă, acestea continuă să fascineze, un exemplu fiind bancnota de 1.000 de dolari canadieni, scoasă din circulație în 1992. Și Singapore a emis o bancnotă de 10.000 de dolari între 1973 și 2014, considerată până atunci cea mai mare valoare monetară din regiune.