Care este cel mai de preț sfat pe care l-a primit părintele Calistrat Chifan de la bunicul său: ,,Vorbe de om cu patru clase”

Părintele Calistrat Chifan este cunoscut pentru sfaturile pe care le dă tinerilor și nu numai, despre cum să se apropie de Dumnezeu. Invitat într-o emisiune, acesta a declarat care este cel mai de preț sfat pe care l-a primit de la bunicul său și de care ține cont cu strictețe.

07 nov. 2022, 18:30
Care este cel mai de preț sfat pe care l-a primit părintele Calistrat Chifan de la bunicul său: ,,Vorbe de om cu patru clase”

Părintele Calistrat Chifan este cunoscut pentru sfaturile pe care le dă tinerilor și nu numai despre cum să se apropie de Dumnezeu. Când vine vorba despre pilde, atunci oamenii îl ascultă cu drag atunci când predică, însă și el a învățat multe lucruri de la bunicul său.

Sfatul de preț pe care i l-a dat bunicul lui

,,Bunelul meu, care era om la 76 de ani, eu eram poate în a 11-a sau a 12-a, a zis: „Vii cu mine azi cu vaca?”. Că el nu avea cinema, telefon și Facebook. Zic: „Hai că vin”. Și mergând și păzind vaca pe un hotar, îmi zice: „Eu nu te-am întrebat pe tine niciodată (dar el simțind nevoia să îmi facă educație sexuală, cum ne exprimăm noi astăzi), tu vorbești cu vreo fată? Uite-te bine în ochii mei ce-ți spun. Să nu te încurci cu vreo fată să te faci de râs, până nu intri în biserică, că n-o să îți meargă toată viața bine. Uite, eu cu moașta m-am luat de tânăr, aveam 26 de ani sau nu știu cât a zis, am făcut nouă copii, Dumnzeu ne-a ținut sănătoși, ne-a ținut întregi, dar eu am stat cu fruntea sus, nu am avut treabă. Să nu te încurci, că după aia toată viața o să ai de suferit. Învață să fii om serios, că te bate Dumnezeu. Vorbe de-un om cu patru clase.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan este de părere că tinerii trebuie să aibă parte în școală de educație civică pentru a învăța tot ce este mai bun.

„Am întâlnit și băieți foarte buni, am întâlnit fete la locul lor, dar asta depinde de educația interioară. Și cred că este absolut necesară educația civică în școală sau codul manierelor elegante sau cred că ar trebui toți psihologii ăștia, că avem plină țara de psihologi, de sociologi, de tot felul de oameni care țin de domeniul resursei umane, care lucrează cu publicul, ar trebui făcute niște cursuri pentru viața de familie, ca laboratoare practice, ca un fel de lecție de viață, ca tinerii să se poată ghida după ceva. Deci să nu limitez relația dragostei.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Ce sfaturi are părintele Calistrat pentru credincioși

„Din momentul când ai aprins lumânărica sau candeluța și din momentul în care ai aprins bobița de tămâie pe masă și în casa ta miroase a har, tu ai pus frumos preșulețul sub picioare și te pui în genunchi, cu fața înspre icoane, pui mâinile frumos în poziția de rugăciune și începi să spui simplu un Tatăl Nostru, un Împărate Ceresc, un Crez, un Psalmul 50 și după evlavia sporirii. Poate vrei să spui rugăciunea de seară, care îți ia zece minute, sau mâine dimineață vrei să spui rugăciunea de dimineață, care îți ia zece minute sau vrei să spui un acatist.”, îi îndeamnă părintele pe credincioși.

Citește și: Ce se va întâmpla cu prețul lemnului de foc, pentru iarna 2022-2023. Proiectul va fi votat în Parlament

Citește și: Daniel Tudorache șterge pe jos cu Clotilde Armand, după incompatibilitatea constatată de ANI: „Nu mai are cum să se acopere, am prins-o cu banii în mână”