Care este cel mai sănătos peşte de consumat? Are beneficii impresionante pentru sănătatea creierului şi numeroase vitamine

Cel mai bun peşte pentru sănătatea creierului este somonul sălbatic. Specialiştii americani ne recomandă să mâncăm acest tip de carne de cel puţin două ori pe săptămână datorită complexului de vitamine şi minerale.

25 mai 2022, 23:54
Care este cel mai sănătos peşte de consumat? Are beneficii impresionante pentru sănătatea creierului şi numeroase vitamine
foto: Pixabay

Toate tipurile de fructe de mare sunt excelente pentru starea generală de sănătate, însă cel mai sănătos peşte de consumat este somnul sălbatic. În Statele Unite, aproape 90% dintre oameni nu consumă suficiente fructe de mare pe săptămână, arată Ghidul de Dietă al Americanilor din 2020-2025. Fructele de mare sunt o categorie de alimente bogate în nutrienți, grăsimi sănătoase, vitamine B și minerale precum zinc, fier și iod.

Citeşte şi: Mihaela Bilic, despre procesul de îmbătrânire: „Insuficienta respiratorie poate apărea rapid”

De ce somonul sălbatic este cel mai bun peşte pentru sănătatea creierului?

Peste jumătate din creier conține grăsime, în special acizi grași polinesaturați Omega-3, conform Nutrients. Aproape 90% din această grăsime alcătuiește structura creierului sub formă de acid docosahexaenoic (DHA). Din acest motiv, somonul este o sursă excelentă de DHA, dar și de alți acizi grași omega-3, precum acidul Eicosapentaenoic (EPA).

85 de grame de somon sălbatic conțin 1.22 grame de DHA și 0.35 grame de EPA. Tot mai multe studii realizate de-a lungul anilor relevă cum dieta poate încetini sau preveni declinul cognitiv. Ce se știe până acum este că acizii grași polinesaturați sunt asociați riscului redus de declin cognitiv, scrie American Journal of Clinical Nutrition, citat de Csid.

În loc să-ți hrănești creierul cu sursa primă de acizi grași omega-3, consumul de somon sălbatic poate ajuta la producerea unei proteine puternice numită factor neutrofic derivat din creier (BDNF), care sprijină creșterea și supraviețuirea celulelor din creier și este una dintre proteinele responsabile cu crearea unor noi celule.

Acest lucru este o veste excelentă pentru iubitorii de somon. Nu numai că te vei bucura de o formă delicioasă de proteine, dar vei avea și grijă de sănătatea creierului tău. Asigură-te că îl consumi de cel puțin două ori pe săptămână, deși ideal ar fi de trei ori.

Citeşte şi: De ce a fost aleasă, de fapt, Irina Fodor să prezinte America Express. Gina Pistol s-ar enerva dacă ar auzi asta