Care este, de fapt, legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Numărul persoanelor care dezvoltă cheaguri de sânge pe creier după ce li s-a administrat vaccinul AstraZeneca a fost „semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care se confruntă cu această problemă în mod normal, arată un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania.

18 mart. 2021, 13:01
Care este, de fapt, legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge. Concluziile oamenilor de ştiinţă germani vin să explice raţiunea din spatele deciziei autorităţilor germane de suspendare a vaccinării cu Astra Zeneca. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete cât de curând, informează stiripesurse.ro.

Legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Şapte persoane din Germania care s-au vaccinat cu Astra Zeneca au dezvoltat o tromboză venoasă cerebrală severă, într-o perioadă cuprinsă între patru şi 16 zile de la administrarea vaccinului. Trei dintre aceştia au murit.

Citeste si Guvernul explică ce se întâmplă cu românii vaccinaţi cu Astra Zeneca

Potrivit unei analize statistice efectuate de autoritatea de reglementare, doar o persoană dintre 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă.

Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raportul realizat de oamenii de ştiinţă germani.

Ce este tromboza venoasă cerebrală

Tromboza venoasă cerebrală este o afecţiune care poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie. Cele şapte persoane care au avut această reacţie adversă după imunizare aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Şase erau femei şi un bărbat.

Aceasta problemă este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi poate apărea la femeile însărcinate sau ca urmare a administrării de contraceptive.

Citeste si Adina Alberts, despre problemele vaccinului Astra Zeneca: „Totul este muşamalizat, iar dacă un medic vorbeşte despre aceste decese, este desfiinţat de presă şi de colegi”

Raed Arafat dă verdictul în scandalul legat de vaccinul Astra Zeneca

Raed Arafat este de părere că în urma controversei legate de vaccinul Astra Zeneca, populaţia ar putea fi descurajată şi ar putea respinge imunizarea, mai ales cu serul în cauză, dar şi cu celelalte deja autorizate.

Fara discutie, mai ales daca sunt discutii intre oameni care nu sunt experti si pot raspandi idei gresite. Pot duce la teama, mai ales pe acest tip de vaccin. Tocmai de aceea trebuie discutat cu experti in vaccinuri, cu Agentia Europeana a Medicamentului, ca sa vedem concluzia asumata de ei.

Discutiile care merg pe partea emotionala duc la intimidarea si dezinformarea populatiei. Romania a luat masura inteleapta de sistare a vaccinarii cu acest vaccin pana se pronunta Agentia Europeana a Medicamentului.

Sunt atacuri si informatii false, au fost inclusiv la adresa mea, a fost chiar si o dezmintire falsa din partea mea. Aceste dezinformari nu fac decat rau.

Exista programarea, ne programam pe Astra Zeneca, daca se da drumul inseamna ca s-a dat unda verde. Trebuie sa vedem decizia asupra acelui lot. Ati vazut ca daca apare un caz, se opreste intreg lotul si se supravegheaza. Asta ne da incredere ca se iau masuri imediate”, a spus Raed Arafat la Digi24.