Ştefan Mandachi continuă proiectele pe educaţie. Primul ghid de dezvoltare personală pentru copii, „Caietul viitorului meu”, a fost lansat pe 20 ianuarie, la Diverta Lipscani, București, în prezența a peste 100 de părinți, copii și profesori. La eveniment, Ștefan Mandachi și invitații săi speciali, Mirela Retegan, fondatoarea Gașca Zurli și Claudia Chiru, învățătoare și antreprenoare, au vorbit despre visurile lor din copilărie și cum au reușit să și le îndeplinească.
„Bunica mea și-a dorit să ajung actor, era fascinată de Bobby din Dallas. În schimb, bunicul meu își dorea să ajung preot și era sigur că preoția era drumul către bunăstare, către libertate și către respect. Tatăl meu își dorea să nu ajung cadru militar așa cum era el. Își dorea să ajung avocat. Iar mama își dorea să ajung ceea ce își dorea tata. Nimeni însă nu m-a întrebat, cu subiect și predicat, ce îmi doresc eu de la viață, care este De ce?-ul meu, care este pasiunea mea. Îmi doream să descopăr potențialul adevărat din mine. Așa că am început să scriu”, precizează antreprenorul Ștefan Mandachi.
„Caietul Viitorului Meu” este gândit și creat împreună cu specialiști, psihologi și profesori, dar are la baza structura caietelor de visuri pe care Ștefan a început să le completeze încă de la vârsta de 10 ani. Până la urmă, a ajuns avocat, dar după doi ani de profesat a avut curajul să renunțe și a devenit om de afaceri. În 2019, a realizat un caiet al visurilor, gândit pentru adulți. Reacțiile celor care lucrau pe caiet l-au încurajat să construiască și un instrument dedicat copiilor.
„Toți cei din jurul copiilor, trag de ei, cu iubire, fiecare vrând să împartă din vocația lui, din visele sale. Dar copilul are nevoie de un aliat, de claritate. De ce? Pentru că în interiorul nostru este un zăcământ care se numește vocație. Și vocația poate să prindă contur doar atunci când ne îndeplinim viața visurilor noastre”, a încheiat Ștefan Mandachi discursul în fața copiilor și părinților prezenți la lansare.
Mirela Retegan și-a dorit să fie educatoare de când se știe, dar nu a reușit să treacă examenul la liceul pedagogic. I-a învățat însă pe copii să caute adânc în ei și să descopere rădăcina visului lor. Ceea ce face ea astăzi este aliniat vocației ei, chiar dacă sub o altă formă.
„Bunica mea și-a dorit să mă fac preoteasă, pentru ca preotesele o duceau cel mai bine la țară. Tot satul muncea pentru ele. Mama și-a dorit să mă fac cadru militar. Să am uniformă, să nu mai dau bani pe haine. Să-mi fie ușor să mă descurc în viață. Tata a fost singurul adult din viața mea care și-a dorit să fiu fericită. Iar eu mi-am dorit să mă fac educatoare sau învățătoare. A fost visul vieții mele, pentru că știam că mie îmi plac foarte tare copiii și cel mai mult pe lumea asta ador să inventez jocuri, să creez evenimente și programe pentru ei. Încă de mică, atunci când ne jucam în spatele blocului, îi adunam pe copii și făceam concursuri, competiții”, a povestit Mirela Retegan, fondatoarea Gașca Zurli, în cadrul evenimentului.
Claudia Chiru, învățătoare la o școală de stat din București, a început deja să lucreze cu copiii pe „Caietul Viitorului Meu” și a promis să le fie mentor în procesul de dezvoltare personală.
„Am lucrat la școală împreună cu elevii mei pe caiet și le-a plăcut foarte tare acest instrument. O să lucrăm în continuare la visurile pe care le avem de mici și o să lucrăm la ele cu o anumită intensitate în fiecare zi. Eu am avut două visuri mari în viață – unul a fost să devin învățătoare și altul a fost să zbor. Mi le-am îndeplinit pe amândouă. Am știut dintotdeauna că vreau să devin învățătoare. În fiecare zi m-am gândit la ce urmează să fac și în fiecare zi am trimis energie în visul meu. Este foarte important și foarte util acest instrument și le promit, dacă ei doresc, că le voi fi mentor în această călătorie, îi voi ajuta să treacă prin toate paginile și să se gândească la tot ce nu îndrăznesc cu voce tare și să viseze”, a menționat Claudia Chiru, învățătoare.
„Și copiii, și părinții, ar trebui să își înceapă fiecare dimineață așa : eu pot, eu merit! Fără să visezi, fără să știi ce vrei și fără să ai încredere în tine, nu ai cum să obții tot ce meriți”, a subliniat Mihaela Tudor, coordonatoarea proiectului și antreprenoare.
La finalul evenimentului de lansare, copiii prezenți s-au jucat și au învățat care sunt ingredientele de care au nevoie în drumul lor spre îndeplinirea visurilor. Atelierul de „Exersat visuri” a fost susținut de către Alexandra Cozac, autor al mai multor plannere, care a lucrat, cu peste 350 de copiii, în ateliere despre puterea obiceiurilor sănătoase.
Ghidul este destinat copiilor de peste 8 ani, pe care ȋi ajută să ȋși descopere vocația, să ȋși stabilească obiective pe termen lung și să le urmărească. Creat sub sloganul „Știi cine ești și reușești!”, Caietul Viitorului Meu are 185 pagini și este structurat pe două secțiuni principale. Prima parte conține o strategie de punere în aplicare a visurilor, cum trebuie scrise și cum setăm intenția de îndeplinire. Tot aici, cei mici au spațiul necesar să își poată scrie până la 25 de visuri. Aceste exerciții practice îi vor ajuta pe copii să-și descopere vocația. A doua secțiune are rol de fundație în educația tinerilor. Ȋnvață reguli care stau la baza unui om de succes, își descoperă valorile și abilitățile, își scriu povestea familiei, înțeleg cum să se comporte cu ceilalți copii, pun în practică obiceiuri sănătoase și își organizează timpul. Această secțiune este plină de provocări interesante și exerciții practice concepute de către experți în așa fel încât acumularea informației să poată fi făcută cât mai ușor.
„Caietul Viitorului Meu” poate fi comandat pe www.caietulvisurilor.ro și www.mentormag.ro.
După ce a vândut toate operațiunile din HoReCa, inclusiv compania care deține franciza Spartan, Mandachi a investit exclusiv în domeniului aplicațiilor educaționale online, o piață ȋn care vede un potențial uriaș de creștere.
MentorMag este o platformă de e-learning care are deja o comunitate de 12.000 de persoane pe Facebook, 56.000 de aprecieri și peste 7.000 de urmăritori pe TikTok.
Ştefan Mandachi este unul dintre cei mai urmăriți antreprenori români în mediul online, canalele sale despre educație antreprenorială având o comunitate de aproximativ 1.000.000 urmăritori. Ȋn vara anului 2023, Ștefan Mandachi a lansat Franchise Generator, primul program de mentorat pentru antreprenorii români care vor să-și transforme afacerea într-un lanț de francize.
În 2023, Ștefan Mandachi a decis să se retragă din industria HoReCa și să vândă Spartan pentru 20 de milioane de euro, mișcare cu care a șocat pe toată lumea. La momentul vânzării, Spartan număra peste 1000 de angajați și 75 de restaurante, inclusiv 43 de francize, ocupând locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food, după McDonald’s și KFC.
După vânzarea Spartan, în 2023, Ştefan Mandachi s-a orientat către educație, lansând mai multe platforme educaționale destinate elevilor și studenților. De asemenea, a dezvoltat instrumente de creștere personală dedicate tinerilor și antreprenorilor.
Nu se cunosc, însă, detalii recente despre averea sa. Totuși, în 2021, averea lui Ștefan Mandachi a fost estimată la 30-35 milioane de euro, clasându-l în „Top 300 cei mai bogați români”. Ulterior, în 2022, aceeași publicație a revizuit sumele, care au ajun undeva la 73-75 milioane de euro.