Care este mașina din România cu cel mai mic consum. Soluție avantajoasă în contextul inflaționist

Prețurile carburanților au crescut cu 50% în ultimii doi ani de zile, iar românii sunt în căutarea celor mai ieftine variante pentru transport. Oficialii din administrația publică au confirmat că românii preferă să circule mai mult cu autobuzele și tramvaiele. Alții încă își permit să se deplaseze cu propriile autoturisme, motiv pentru care a crescut interesul pentru mașinile cu consum foarte scăzut. 

26 mart. 2023, 17:59
Care este mașina din România cu cel mai mic consum. Soluție avantajoasă în contextul inflaționist

Mașina din România cu cel mai mic consum este Honda Jazz. Constructorul japonez susține că modelul hibrid dispune de un propulsor de 1,5 litri pe benzină, cu 122 CP și un consum mediu în regim mixt de până la 4 litri la suta de kilometri.

Printre modelele foarte economice se mai numără și Mazda 2. Motorul pe bază de benzină generează 75 CP. De asemenea, există și varianta de 90 CP.  Consumul urban este de 6,9 litri, extraurban de 4,6 litri, iar mixt de 5,4 litri.

Kia Picanto este de asemenea, o mașină considerată potrivită pentru condusul în oraș. Motorul pe benzină, de 66 CP. Consumul urban este de 6,5 litri, mixt de 4,9 litri, iar extraurban de 4,4 litri. Nu este puternică, dar poate face viața mai plăcută pentru deplasarea în oraș. Capacitatea rezervorului este de 35 de litri.

Și cei de la Volkswagen propun un model care salvează bani din buzunarul șoferilor. Modelul UP are 65 CP și un consum de 5,9 litri/100 de kilometri în mediul urban, respectiv 4,7 litri/100 de kilometri mixt.

 

Ministerul de Finanțe anticipează o inflație în scădere

 

Până la sfârșitul acestui an România ar putea avea o inflație cu o singură cifră. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că inflația în România va ajunge spre 8% spre finalul lui 2023.

„Ce se întâmplă? De ce este îngrijorarea băncilor centrale? Inflația și-a epuizat elementul conjunctural, numai ca inflatia core, asa-zisa inflatie reala, inflatia care ramane dupa preturile conjuncturale, ramane foarte ridicata. Politica monetara in general se adreseaza temperarii inflatiei core. Or, bancile centrale isi pastreaza aceasta rezerva de a actiona in continuare. Dobanzile sunt totusi sunt inflatie, alearga sub inflatie, nu au efect foarte nociv in economie, dar inhiba consumul.

Uitandu-te la modul in care evolueaza inflatia, in acest moment atat BCE cat si BNR si toate bancile sunt puse in fata unei mari dileme. Economia globala este in incetinire, deci noi nu discutam acum de o revenire in V cum a fost dupa pandemie. Noi venim dupa o crestere economica in incetinire, toate tarile.

O sa vedeti ca rata dobanzilor se va tempera. In Romania eu vad spre jumatatea anului o coborare a ratelor de dobanda ale BNR.

La inflație îmi păstrez prudența să spun că la final de an vom avea de o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situație. Aș putea chiar spune sub 9%, cam 8%”, a declarat Adrian Câciu, la Antena 3.