Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde a început totul

În mai toate limbile moderne se folosește expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil”, atunci când se face referire la un plâns înșelător, fățarnic. Totuși, contrar majorității expresiilor care pornesc de la un fapt real, aceasta are la bază o legendă.

29 iun. 2018, 09:47
Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”. De unde a început totul

Printre sud americani circulă o legendă potrivit căreia în vremea în care crocodilii îşi năşteau puii, aceștia găseau foarte greu de mâncare, scrie shtiu.ro. Astfel, crocodilii stăteau pe malul Nilului (cel mai lung fluviu din lume) plângând asemeni oamenilor și prefăcându-se că suferă.

Citeşte şi De unde vine expresia „a ţine de şase”. Ai să rămâi surprins

Atunci când cineva se apropia de animale pentru a afla de ce sunt triste, acesta era devorat de fălcile puternice ale reptilelor.

De unde vine expresia „aiurea-n tramvai”?

Mai există o explicație conform căreia crocodilii lăcrimează atunci când își devorează prada. Oamenii de știință consideră că „glandele lacrimale ale crocodililor sunt controlate de acelaşi circuit neuromotor care reglează şi glandele salivare şi pe cele gastrice”, tocmai de aceea, atunci când reptilele mănâncă, se activează glandele lacrimale și ochii le lăcrimează.

Astfel, expresia „a plânge cu lacrimi de crocodil” a fost preluată în majoritatea limbilor și înseamnă „a plânge prefăcut” sau „a avea un comportament fățarnic”. Alăturarea de cuvinte a fost folosită pentru prima dată în opera „The Faerie Queene” a lui Edmund Spenser, un poem englezesc scris în anul 1590. Ulterior, și William Shakespeare a utilizat-o în scrierea „Othello”, din 1603.

Curiozități despre crocodili:

Primii crocodili au apărut pe Terra acum 240 de milioane de ani. Ca exemplu, omul este pe Pământ de „doar” 7 milioane de ani;
Dintre toate reptilele, crocodilul are cel mai complex creier;
Crocodilii aud atât de bine încât pot auzi și plânsetele puilor din ouă;
Uneori, pentru a se scufunda mai adânc, crocodilii iau pietre în gură;
Există anumite exemplare de crocodili care au atins vârsta de 80 de ani.