Care este pluralul cuvântului „pască”. Nu va mai trebui să folosești clasicul „Vreau o pască. De fapt, dați-mi două” atunci când mergi la magazin

O mare parte dintre români au parte de un moment de confuzie atunci când se gândesc la pluralul cuvântului „pască”. Iată cum stau lucrurile de fapt.

14 apr. 2023, 10:16
Care este pluralul cuvântului „pască”. Nu va mai trebui să folosești clasicul „Vreau o pască. De fapt, dați-mi două” atunci când mergi la magazin
Care este pluralul substantivului „pască”

Substantivul „pască”, așa cum îl cunoaște toată lumea, nu are formă de plural în forma sa literară. Cu toate astea, românii au dificultăți atunci când vor să facă mai multe sau atunci când vor să le cumpere de la magazin.

Citește și: Acasă la Iisus, concert extraordinar de Paşte la Ierusalim. 12 dintre cei mai iubiţi artişti români vor concerta în Oraşul Sfânt, celebrând Învierea Mântuitorului

Așadar, iată cum poți să ceri. Cum este corect? Dați-mi două „păști” sau „paști”? Află că niciuna dintre aceste variante nu este corectă.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

Pască – Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși.

Citește și: Cum vopsește Mihai Trăistariu ouăle de Paște. Artistul a dezvăluit propria tehnică: „Am învățat și îmi și place foarte mult”

Substantivul „pască” este defectiv de plural. Cel mai simplu și corect ar fi să folosim diminutivul cuvântului, adică „păscuță”, care are plural, și anume, „păscuțe”. Astfel, putem cere la magazin „două păscuțe”.