Care este SECRETUL unei căsnicii de durată? Cercetătorii oferă un nou indiciu important

Un nou studiu publicat în cursul acestei săptămâni în Journal of Marriage and Family sugerează că tendinţa de a evita conflictul prin schimbarea subiectului conversaţiei către o temă mai plăcută creşte pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc, fiind posibil ca aceasta să fie o strategie adaptivă care permite căsătoriilor să reziste timp de decenii.
Alina Costache
02 iul. 2013, 10:08
Care este SECRETUL unei căsnicii de durată? Cercetătorii oferă un nou indiciu important

Unul dintre cele mai răspândite stereotipuri observate în filme şi serialele de televiziune este cel al soţiei cicălitoare şi al soţului retras din punct de vedere emoţional.

Psihologii denumesc această situaţie „comunicare de tip cerere-retragere”, aceasta având loc atunci când un partener dintr-o relaţie încearcă să vorbească, să critice, să învinovăţească sau să pună presiune pe partener. În acelaşi timp, celălalt partener reacţionează încercând să evite conversaţia sau devenind tăcut şi distant.

Aceste două manifestări, cicălirea şi blocajul emoţional, sunt considerate de psihologi a fi printre cele mai nocive comportamente ale cuplurilor căsătorite, scrie descopera.ro.

Cercetătorii au studiat 127 de cupluri de vârstă mijlocie sau mai înaintată, intervievând partenerii de trei ori de-a lungul unei perioade de 13 ani. Cuplurile au fost totodată monitorizate cu o cameră ascunsă în timp ce discutau un subiect controversat. Ulterior, psihologii au analizat comportamentul acestor pentru a vedea dacă se apar situaţii de „comunicare de tip cerere-retragere”.

Atunci când erau comparate cuplurile de vârstă de 40-50 de ani cu cuplurile cu vârste mai mari de 60 de ani, anumite tipare deveneau evidente, anunţă cercetătoarea Sarah Holley, profesor de psihologie la San Francisco State University.

Dacă tendinţa fiecărui partener de a învinovăţi sau pune presiune pe celălalt partener rămânea stabilă de-a lungul timpului, tendinţa de a evita comunicarea creştea în timp atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Cercetătorii au oferit un exemplu de evitare: spre exemplu, atunci când unul dintre parteneri spune „am discutat asta de un milion de ori; hai să fim de acord că nu suntem de acord. Acum spune-mi ce vrei să facem la cină”.

„Pentru cuplurile tinere, este logic că tendinţa de a evita comunicarea poate fi problematică: disputele sunt mai noi, iar nevoia de a căuta soluţii poate fi mai urgentă ca urmare a faptului că rolul jucat în cuplu pune foarte multe presiuni”, explică autorii studiului. „În schimb, în cazul cuplurilor cu mulţi ani de căsnicie în spate, aflaţi într-o etapă mai târzie a vieţii, comportamentul de evitare încetează să mai joace un rol negativ şi ajung să fie neutre sau chiar benefice”, mai spun cercetătorii.

Studiul oferă o perspectivă unică asupra proceselor de comunicare ale cuplurilor „care au supravieţuit” primilor ani de căsnicie.

Autorii studiului afirmă că cercetarea are, totuşi, câteva limite. „Cuplurile studiate au fost suprareprezentate de persoane caucaziene, educate şi cu un statut socioeconomic relativ ridicat. De aceea, rezultatele acestui studiu nu s-ar putea aplica grupurilor de etnie şi din grupuri socioeconomice diferite”, concluzionează autorii.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
Playtech.ro
Teren agricol moștenit fără succesiune: ce riscuri există dacă nu faci actele la timp
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele