Care este semnificația numelui „Iisus Hristos”

Ce înseamnă și de unde provine, de fapt, numele Iisus Hristos? Scrierile bisericești oferă explicațiile necesare credincioșilor.

25 apr. 2022, 22:47
Care este semnificația numelui „Iisus Hristos”

Cele mai importante fapte ale lui Iisus Hristos sunt cunoscute publicului larg, însă puțini cunosc semnificația Mântuitorului.

Iisus Hristos este numit Mântuitor în Sfintele Evanghelii. Iisus este numele propriu al figurii bisericești de vârf, iar Hristos e un titlu ce face referire la originea și misiunea sa.

Numele „Iisus” provine de la „Iesuah”, care înseamnă „Mântuitorul”, „Dumnezeu Mântuiește” sau „Domnul este Mântuirea”.

În Sfânta Evanghelie după Luca se spune că Sfânta Fecioară a primit porunca de a-l numi pe Mântuitor „Iisus”.

„Iată vei zămisli și vei naște un fiu, căruia îi vei pune numele Iisus. El va fi mare și va fi chemat ‘Fiul Celui Preaînalt'” (Lc. 1, 31).

Semnificația numelui este comentată și în Matei 1,21: „Ea (n.r. – Fecioara Maria) va naște un viu și se va chema Iisus, căci El va mântui poporul sau păcatele lor”.

În mediul teologic catolic și neoprotestant din România se utilizează „Isus”, deci cu un singur „i”.

„Hristos” este, totodată, traducerea în limba greacă a cuvântului „Masiah”, care înseamnă „Unsul”, cu referire la ritualul „ungerii”, potrivit Bisericii Ortodoxe. Așadar, „Hristos” înseamnă „Cel uns”.

„Masiah” era numit inițial regele din Israel, pentru că la ceremonialul de învestire era uns cu untdelemn, de un preot sau un profet cultic.

 

Elemente cheie despre Iisus Hristos și creștinism

 

25 decembrie este ziua nașterii lui Iisus Hristos, botezat de către Ioan Botezătorul. Data a fost stabilită în anul 423

Iata și ce spune Biblia despre nașterea lui Iisus. „Naşterea lui Iisus Cristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns. Şi cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”, arată Sfântul evanghelist Matei (Matei 1, 18, 19, 20).

Iisus Hristos a fost crucificat în ultima zi de vineri de dinaintea Paștelui. Dacă nașterea lui Iisus, de Crăciun este considerată cea mai veselă zi pentru Biserică și credincioși, Vinerea Mare este recunoscută drept cea mai tristă.