Care este situația românilor care au plecat din țară în 2004. „Odată duși de acasă, greu se mai întorc”

În 2004 foarte mulți români au decis să plece din țară în speranța că vor avea un trai mai bun peste hotare. România a pierdut medici, ingineri, artiști, dar și meseriași.

07 oct. 2022, 21:31
Care este situația românilor care au plecat din țară în 2004. „Odată duși de acasă, greu se mai întorc”

În 2007 România a intrat în Uniunea Europeană și mulți au sperat că va fi mai bine. Însă, acest lucru nu i-a făcut pe românii din diaspora să se întoarcă acasă. Tot mai mulți oameni au decis să părăsească țara.

„Au plecat în valuri oamenii peste hotare. Prima dată au plecat cei care au dus-o foarte rău în comunism și care aveau o sete din aceasta de a trăi în libertate. Au plecat apoi cei care au început să vadă oportunitățile pe care le avea UE în momentul în care ne-am integrat”, a spus Cristian Păun, economist, în seria „Divorț de România de la Observator.

„Între 2000-2007-2010 a fost exodul cel mai mare de români. Orașe întregi care aproape s-au mutat și e păcat, fiindcă vorbim de 25% din populația României care e plecată din țară”, a mărturisit Robert Răducescu de la Asociația România Lombardia.

Citește și: Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Secretar de stat: „Depășim 8 milioane de români în afara granițelor”

Au crezut că se vor întoarce după un an, dar a trecut o viață

„Dacă vor face ca noi, le urez noroc de-acum și le spun cu glasul dulce, că odată plecați de acasă, greu te mai întorci din drum”.

La 15 ani de la intrarea României în UE, drumul către Diaspora pare un drum fără întoarcere.

„Noi îi tratăm pe toți într-un mare colectivism românesc că „ai noștri, din necaz s-au dus afară și așteaptă să se întoarcă acasă”. Ei sunt acolo și o să rămână acolo. Și copiii lor o să fie în țările respective”, susține Daniel David, profesor de științe cognitive.

România a pierdut medici, ingineri, artiști, dar și meseriași. 40% dintre românii care au emigrat au absolvit studii superioare. Anual, aceștia trimit în țară 3-4 miliarde de euro- mai mult decât investițiile române directe.

Citește și: Video dureros! Un muncitor pe șantier în Occident, mesaj plin de suferință: “Nu ne mai înjurați pe noi, ăștia din diaspora, ca numai noi știm cum ne trăim zilele pe aici! Și noi suntem români!”