Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Secretar de stat: „Depășim 8 milioane de români în afara granițelor”

Gheorghe Cârciu, secretar de stat în cadrul departamentului românilor de pretutindeni, a dezvăluit câţi români sunt plecaţi, de fapt, în diaspora.

04 oct. 2022, 19:10
Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Secretar de stat: „Depășim 8 milioane de români în afara granițelor”

Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Gheorghe Cârciu a declarat că în prezent peste opt milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Câţi români sunt plecaţi în diaspora. Gheorghe Cârciu a dat cifrele exacte

Citeşte şi Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în Italia

Secretarul de stat din cadrul departamentului pentru românii de pretutindeni spune că datele oficiale arată că 5.700.000 de români sunt plecaţi astăzi din ţară.

„Avem o cifră oficială care ne spune că 5.700.000 de români – ultima cifră oficială în decembrie 2020 – de români în afara granițelor. După numărătoarea statelor unde se găsesc români, una neoficială și avem și studii în acest sens, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice.

Avem cinci țări în care sunt localizați peste un milion de români: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța. În Franța poate avem 900.000 și…undeva pe acolo. Cu siguranță mai sunt și cel puțin 20% români care nu sunt înregistrați. Sunt sezonierii, cei din familii mixte, cei care au obținut cetățenie, copii celor din familii mixte, cei cu cetățenie care sunt la a doua generație și care cu siguranță nu mai sunt numărați români ci cu cetățenia pe care o dețin acolo”, a declarat Gheorghe Cârciu într-un interviu acordat pentru ȘtiriDiaspora și DC News.

În 2021 s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în România. Oficial 300.000 de copii s-au născut în diaspora, majoritatea în Uniunea Europeană.

Citeşte şi Bani pentru românii din străinătate, din partea Guvernului Ciucă. Anunțul Departamentului Românilor de Pretutindeni