Care pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Precizări de ultimă oră de la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a anunţat că în acest an nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive, ci doar a celor de serviciu, unde a fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive.

20 ian. 2024, 15:20
Care pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Precizări de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Care pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Precizări de ultimă oră de la Ministerul Muncii

Care pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Ministerul Muncii arată că nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive în 2024. Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul este de 10% din diferența de bani care depășește 2.000 de lei.

Citeşte şi: Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu

„Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări:

1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor CONTRIBUTIVE în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor DE SERVICIU calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

Sunt două plafoane:
– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

Citeşte şi: Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege