Care sunt actele necesare pentru școala de șoferi în 2024. Tot ce trebui să știi dacă vrei să ai permis de conducere

Dacă ai în plan să urmezi școala de șoferi în anul 2024, trebui să știi ca va trebui să pregătești un dosărel cu acte. Iată care sunt acestea, dar și cât timp durează.

20 feb. 2024, 15:31
Care sunt actele necesare pentru școala de șoferi în 2024. Tot ce trebui să știi dacă vrei să ai permis de conducere
Care sunt actele necesare pentru școala de șoferi în 2024. Tot ce trebui să știi dacă vrei să ai permis de conducere

Dacă te gândești să obții permisul de conducere, trebuie să fii conștient de faptul că va trebui să întocmești un dosar care să cuprindă documentele necesare pentru școala de șoferi. Procesul nu este complicat, dar necesită puțină răbdare pentru a obține toate documentele necesare.

Citește și: Cod rutier. Unde pot sta câinii în mașină? Mulți șoferi riscă amenzi usturătoare pentru că își țin animalele de companie pe locul din față

În plus față de documente, trebuie să fii pregătit să plătești și unele taxe, care pot varia în funcție de școala aleasă.

Iata ce acte sunt necesare pentru școala de șoferi în 2024:

  • cartea de identitate (original și copie)
  • cazier judiciar
  • aviz psihologic
  • fișă medicală permis auto

După cum observi, deși nu sunt multe documente necesare, unele pot avea un timp mai îndelungat de obținere. De exemplu, cazierul judiciar se obține de la orice secție de poliție din orașul de domiciliu și trebuie să conțină mențiunea „Examen auto”. Pentru avizul psihologic, trebuie să consulți un cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România. Fisa medicala pentru permis auto se obține de la o unitate medicală acreditată și autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

Înainte de toate, trebuie să știi că durata școlii de șoferi este între 6 și 8 săptămâni, pentru că există o parte teoretică și una practică. Acum că știi ce documente sunt necesare pentru școala de șoferi în 2024, trebuie să afli și ce acte îți trebuie pentru a susține examenul auto.

Partea teoretică, în care vei învăța despre legislația rutieră și cum să o aplici, poate dura până la 30 de ore, în funcție de disponibilitatea ta de timp.

Partea practică, în care vei conduce sub supravegherea unui instructor auto, trebuie să includă minim 30 de ore de conducere. Numărul de ore poate fi suplimentat în funcție de abilitățile fiecărui cursant.

După absolvirea școlii de șoferi, trebuie să știi că aceasta este valabilă timp de 12 luni. În această perioadă, poți încerca să susții examenul auto. Deci, dacă nu obții permisul din prima încercare, nu trebuie să te descurajezi, pentru că ai suficient timp să încerci din nou!

Iata ce acte sunt necesare pentru a sustine examenul auto in 2024:

  • carte de indentitate (original și copie)
  • fotografie tip permis auto
  • fișă de scolarizare
  • cerere de examinare
  • cazier judiciar
  • dovada caă ai achitat taxa de permis auto (89 lei)

Atunci cand vrei sa sustii examenul auto, trebuie sa stii si cate ceva despre actele care sunt necesare, nu numai despre acele acte necesare pentru scoala de soferi in 2024.

Fisa de scolarizare va fi eliberata de scoala de soferi unde ai facut cursurile de condus si trebuie semnata de instructorul auto care te-a pregatit, de directorul unitatii respective (scoala de soferi), de secretar si de profesorul de legislatie.

O sa ai nevoie de o cerere pentru a susține examenul auto, iar aceasta poate fi descarcată de aici.

Cazierul judiciar este acelasi pe care l-ai folosit pentru a te inscrie la scoala de soferi. Taxa de permis auto poate fi platita la Trezoreria Statului, la o unitate CEC Bank, la un ghiseu DRPCIV sau online folosind ghiseul.ro.

Citește și: Cât timp au la dispoziţie şoferii pentru a contesta amenzile? Ce trebuie trecut în cererea de anulare