Care sunt alimentele care ne întăresc imunitatea. „Ghidul de pandemie” al nutriţionistului Nicolae Hâncu

Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai reputați nutriționiști din România, ne învață care sunt alimentele care ne pot ajuta pe timp de pandemie să ne întărim imunitatea.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 05:46
Care sunt alimentele care ne întăresc imunitatea. „Ghidul de pandemie” al nutriţionistului Nicolae Hâncu

Într-un interviu pentru Weekend Adevărul, Profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a vorbit, în detaliu, despre rigorile alimentare pe care trebuie să ni le însușim în această perioadă pentru a rămâne sănătoși și a ne bucura de un sistem imunitar puternic.

Nutriționistul a subliniat că nu trebuie să renunțăm la cele trei mese principale şi nici la cele 2-3 gustări formate din fructe, aportul zilnic de proteine animale (carne, peşte, albuş) sau vegetale (leguminoase, ciuperci, nuci) fiind „foarte necesar pentru imunitate.

De asemenea, este extrem de important să ne cântărim în fiecare zi, deoarece în astfel de situații apare mâncatul emoțional, nutriționistul recomandându-ne să renunțăm la dulciurile rafinate și la produsele de patiserie.

De asmenea, este foarte important să nu renunțăm la exercițiile fizice, vitale în această perioadă pentru sănătatea fizică. Nu în ultimul rând, trebuie să ne hidratăm bând minimum 2 litri de apă pe zi, ceai (alb, negru, verde sau din plante) și să renunțăm la sucurile dulci și la cele carbogazoase.

Alimente care trebuie consumate zilnic

Conform lui Nicolae Hâncu, acestea sunt alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa noastră în această perioadă:

Preparate cerealiere predominant integrale: pâine, orez, paste, năut, cereale pentru micul dejun, quinoa, chia, grâu, arpacaş.

Legume de toate culorile. Sunt de preferat cele proaspetee, dar și cele congelate sunt indicate.

Fructe cât mai variate pentru gustări sau desert. Ele trebuie să fie mâncate, şi nu „băute. Fresh-urile pot fi consumate, însă în cantităţi mici.

Carne în cantităţi mici, de preferat albă, neprocesată sau peşte/ fructe de mare.

Leguminoase: fasole boabe, mazăre, linte, soia.

Nuci, seminţe în cantităţi moderate, nesărate şi neîndulcite. 5 jumătăţi de nuci zilnic sau 5 nuci de 3-4 ori pe săptămână. Au o valoare nutriţională excepţională, dar și calorii!

Iaurt natural sau kefir cu conţinut de grăsime

Albuş de ou: ouă fierte sau ochiuri fără gălbenuş, omletă albă, în special pentru persoanele aflate în timpul curei de slăbire.

Ulei nerafinat de măsline, porumb, floarea soarelui (2-4 linguri), dar nu de cocos sau palmier.

Pe de altă parte, profesorul Hâncu afirmă însă că nu trebuie să renunțăm complet la micile răsfățuri culinare, acesta recomandând consumul ocazional de: „dulciuri (îngheţată, prăjituri, fursecuri etc.), alimente grase (bacon, slănină) sau foietajele de orice fel. Evident, în porții mici.