Care sunt metodele de inducere a travaliului medical

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă inducerea medicamentoasă a travaliului după 39 săptămâmi de sarcină. Inducerea travaliului nu este o metodă lipsită de riscuri, în unele cazuri duce la necesitatea cezarianei dacă evoluția contracțiilor induse medicamentos nu este normală.

RomaniaTV.net
04 oct. 2018, 11:59
Care sunt metodele de inducere a travaliului medical

La nașterea naturală intensitatea contracțiilor este treptat, astfel organismul este obișnuit cu durerea, în cazul nașterii induse durerile sunt mai mari. Inducerea travaliului constă în proceduri pe care medicii o folosesc pentru a stimula travaliul cu medicamente și prin diverse tehnici medicale. În majoritatea cazurilor travaliul este lăsat să se desfășoare în mod natural.

Inducerea travaliului este recomandată în următoarele situații:

-Depășirea termenului de 39-40 săptămâni de sarcină

-S-a rupt apa dar încă nu sunt contracții uterine

-Membranele au fost rupte de mai mult de 24 de ore și există  risc de infecție

-Existența unor factori de risc la mamă cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea arterială, preeclampsia

-Infecții intrauterine-chorioamniotita

-Nu este suficient lichid amniotic

-Probleme ale placentei

-Dezvoltarea copilului nu este satisfăcătoare, ecografic se observă un retard de creștere a fătului

-Sarcina a ajuns la termen și gravida are un istoric de nașteri rapide sau locuiește departe de spital

Iată câteva metode de inducere a travaliului medical

Îndepărtarea membranelor

Medicul ginecolog printr-un examen vaginal introduce degetul prin vagin în colul uterin apoi cu manevre speciale separă membrana subțire de sacul amniotic care conține lichidul amniotic. Îndepărtarea membranelor poate fi puțin dureroasă sau neplăcută, deși de obicei procedura nu durează mai mult de câteva minute. Când membranele sunt îndepărtate organismul femeii secretă prostaglandine care pregătesc colul uterin pentru naștere și stimulează contracțiile uterine.

Ruperea artificială a membranelor /amniotomie/

În timpul unui examen vaginal medicul rupe sacul amniotic cu ajutorul unui instrument din plastic sau metal, care provoacă de obicei declanșarea travaliului în câteva ore. Această metodă poate fi mai neplăcută, se poate simți o presiune urmată de o undă de căldură sau un șuvoi de lichid. În cazul în care medicul rupe sacul amniotic iar travaliul nu începe, în următoarele 24-48 de ore este necesară o altă metodă de inducere a travaliului datorită riscului de infecție.

Introducerea unui cateter Foley prin canalul cervical și umflarea ușoară a balonașului produce presiune pe cervix și astfel se eliberează prostaglandine.

Administrarea de prostaglandine

Această metodă stimulează înmuierea colului uterin și pregătește cervixul pentru naștere prin aplicarea în vagin a unui gel pe bază de prostaglandine sau administrarea orală a unei tablete. Această procedură se efectuează în spital de obicei în timpul nopții, pentru a grăbi cervixul să ajungă la maturitate, să se subțieze și să se înmoaie. Sub influența prostaglandinelor contracțiile uterine sunt mai puternice. Prostaglandinele pot induce travaliul sau sunt recomandate înainte de administrarea oxitocinei.

Adminisrarea de oxitocină

Oxitocina se administrează intravenos pentru a stimula contracțiile uterine. Medicamentele pe bază de oxitocină se administrează la început într-o doză mică, cu creșterea progresivă a dozelor pe măsură ce travaliul progresează. În timpul administrării este necesară monitorizarea atentă a activității cardiace fetale. Oxitocina se utilizează frecvent pentru stimularea travaliului care evoluează încet. Cu oxitocina contracțiile sunt mai puternice și mai dureroase decât într-un travaliu natural.

Trebuie să știți că inducerea travaliului nu este lipsită de riscuri. Unele gravide solicită inducerea travaliului din comfort, dar ar trebui să cântărească foarte bine riscurile pe care aceste proceduri le presupun. Dacă organismul nu este pregătit, inducerea travaliului poate eșua și după câteva ore sau zile de încercări poate fi necesară o operație de cezariană.

Sursa: bebee.ro