Care sunt nemulţumirile preşedintelui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat surprins de faptul că, în două rânduri, Consiliul European nu a aprobat aderarea României la spaţiul Schengen, în pofida faptului că ţara noastră îndeplineşte condiţiile cerute. O altă nemulţumire a şefului statului în raport cu Uniunea Europeană este faptul că nouă state membre menţin în mod nejustificat restricţiile pentru români la accesul pe piaţa muncii.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 11:10
Care sunt nemulţumirile preşedintelui Traian Băsescu

„În ceea ce priveşte extinderea zonei Schengen suntem surprinşi de faptul că după ce am ridicat problema de două ori în Consiliile europene consecutive, în octombrie şi decembrie, decizia privind aderarea României şi Bulgariei este în continuare blocată, deşi situaţia este clară: toate condiţiile sunt îndeplinite pentru o decizie favorabilă a Consiliului”, a spus Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

O altă problemă „de interes particular” pentru România este Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, Băsescu arătând că autorităţile române se aşteaptă o nouă analiză din partea Comisie Europene privind oportunitatea menţinerii MCV.

„Aşteptăm propunerile concrete ale Comisiei cu privire la perspectivele acestui mecanism, plecând de la premisa că evaluarea pe raportul din luna februarie va fi unul pozitiv, care să sublinieze progresele făcute de România, a arătat şeful statului.

O altă prioritate la nivel european a diplomaţiei româneşti va eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români, în vigoare încă în anumite state UE. „Considerăm ca deplin nejustificate restricţiile pe piaţa muncii a românilor în nouă state membre, deşi studiile au arătat că nu există impact negativ asupra acestor ţări”, a afirmat preşedintele.

În acest context, Băsescu a adresat „sincere mulţumiri” pentru guvernul italian care a eliminat restricţiile pentru români de la 1 ianuarie 2012.

România îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 2015, le-a mai spus Băsescu ambasadorilor acreditaţi în România.