Noile restricţii, anunţate de Guvern. Raed Afarat explică de când masca devine obligatorie în toate spaţiile deschise

Guvernul urmează să decidă în şedinţa de miercuri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, urmare a unei hotărâri de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

14 oct. 2020, 13:59
Noile restricţii, anunţate de Guvern. Raed Afarat explică de când masca devine obligatorie în toate spaţiile deschise

Principalele decizii adoptate după şedinţa de Guvern:

Raed Arafat, şeful DSU: Rămân următoarele măsuri confirmate:

  • Referitor la purtarea măştii până la 3 la mie incitenţa, de la zero la 3 la mie masca este purtată obligatoriu în spaţiile aglomerate, de la 50 de metri de la intrarea în şcoli.
  • De la trei la mie în sus masca este obligatorie în toate spaţiile deschise.
  • Al doilea aspect, au rămas valabile prevederile care au stabilit că de la 0 la 1,5 la mie incidenţă restaurantele, cafenele, cinematografele, toate aceste entităţi vor funcţiona cu 50 la sută capacitate; între 1,5 la mie şi 3 la mie cu 30 la sută capacitate. Mai mare de 3 la mie, atunci vor fi din păcate închise.
  • A rămas şi obligativitatea testării personalului care lucrează în centre rezidenţiale o dată pe săptămână prin grija DSP. Este foarte important pentru protejarea persoanelor în vârstă care sunt în centrele rezidenţiale. Acest lucru este necesar după ce personalul nu mai face rotaţie la 14 zile şi vine în ture normale. La 7 zile evaluarea lor va duce la prevenirea transmiterii virusului.

Despre pelerinajul de la Sf. Parascheva. Cine a dat acordul ca pelerinii care nu sunt din Iaşi să ajungă la raclă: 

  • Aici nu ştiu cine a dat acest lucru, dar vreau să subliniez un aspect. E o discuţie pe care o avem de foarte mult timp. Toată lumea observă că avem o creştere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent important. Prin acest măsuri încercăm să reducem expunerea şi transmiterea. Apelul nostru către populaţie este să înţeleagă situaţia şi să fie parteneri cu noi în respectarea acestor reguli şi prevederi emise prin hotărâri ale CNSU şi ale Guvernului.
  • Sunt foarte mulţi în domeniul online şi unii care declară acest lucru în alte spaţii publice, care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor şi acest lucru va duce la agravarea situaţiei. Îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor nu înseamnă decât pacienţi în plus şi în plus persoane decedate.
  • Este un apel pe care-l fac încă o dată. Respectarea regulilor este extrem de importantă şi noi nu putem lucra fără parteneriatul cu populaţia. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele.
  • Transmit populaţiei să se gândească la sănătatea lor şi a celor apropiaţi lor şi să respecte regulile care sunt recomandate sau obligatorii.
  • Nu ştiu dacă a fost dat ordin sau ceva. Trebuie discutat pe partea de ordine publică.
  • Nu pot să răspund în locul colegilor de la ordine publică. Aici trebuie discutat şi văzut ce s-a întâmplat exact.
  • Despre evenimentele private

  • Evenimentele private rămân restricţionate, interzise în spaţii închise pe plan naţional. Acest lucru este confirmat şi prin hotătârea de Guvern.

Cum se calculează incidenţa infectărilor 

  • Referinţa va fi la cifrele din evidenţa populaţiei. De acum, toate referinţele pe incidenţe vor fi făcute în baza cifrelor de evidenţa populaţiei, cifre care se actualizează săptămânal.
  • Centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiei în fiecare zi vor calcula incidenţa pe ultima cifră pe care o au de la evidenţa populaţiei. Dacă cifra trece de 3 la mie, prevede HG şi CNSU, că în maximum 48 de ore Prefectura, Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipal constată cifra respectivă şi intră toate măsurile automat.
  • Sunt măsurile stabilite. În momentul în care s-a intrat pe cifra respectivă, Comitetul Municipal sau Judeţean constată şi intră absolut toate măsurile care sunt prevăzute în vigoare.
  • Despre posibilitatea ca rata de infectare să scadă. Pot să vă spun că am făcut un calcul şi nu e niciun secret – comparativ între cifra de 2,82 şi dacă ne-am fi referit la cifra de la evidenţa populaţiei, diferenţa e de 0,05, adică nesemnificativă. Sunt excluse focarele. Noi focarele le excludem. Din ce ştiu, focarele mari, gen spitalele, nu au intrat în calculele noastre. De când se publică HG, referinţele vor fi pe partea de evidenţa populaţiei. 
  • Vorbind excluderea focarelor: centrele rezidenţiale, spitale, în mod deosebit, ca să nu intre în calcul general al ratei.

Schimbarea regulilor pentru campania electorală

  • Numărul de participanţi a rămas cum am anunţat ieri: în interior – 20 de persoane, în exterior – 50 de persoane. Nu s-a schimbat.

Posibilitatea ca asimptomaticii să fie trataţi acasă

  • Măsura nu este inclusă în această hotărâre. Este un proiect de HG pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii. Azi a fost în primă prezentare.
  • Se vor face anumite modificări legislative. Este prevăzut prin legea 136 astfel încât persoanele asimtopmatice să fie abordate altfel, aşa cum recomandă grupul medical care se ocupă de acest lucru.

Despre posibilitatea creşterii capacităţii DSP pentru testele COVID-19

  • Ieri ce am făcut la nivelul Bucureştiului, am dat o dispoziţie prin care am detaşat şi mijloace de transport de la ISU pentru ISU Bucureşti. Am pus la dispoziţie maşini pentru personal pe care l-a asigurat DSP pentru a suplimentare forţele pentru recoltare şi transportul celor uşor simptomatici sau asimptomatici.  
  • Dacă un microbuz este folosit ca să transporte patru pozitivi împreună, acest lucru nu reprezintă o problemă pentru că toţi patru sunt pozitivi. Nu putem să punem în aceeaşi maşină suspecţii. Acolo trebuie asigurată o ambulanţă separată pentru fiecare suspect. 
  • Când ştim că sunt pozitivi şi se duc la evaluare, e posibil să punem mai multe persoane în mijlocul de transport. E clar că acest persoane nu pot circula cu mijloace de transport în comun. Trebuie să fie într-un mediu controlat.

Raed Afarat, apel către populaţie

  • Să nu apeleze la 112 pur şi simplu pentru a fi testaţi.
  • Să nu apeleze la 112 şi să spună că au lipsă de gust, miros, numai ca să vină cineva să îi testeze. Asta încarcă foarte mult sistemul de urgenţă. Apelurile la 112 trebuie să fie apeluri de urgenţă.
  • Persoane care au rămas acasă pozitive şi se agravează situaţia lor, da apelează la 112. Cineva care doreşte să meargă doar pentru evaluare există celelalate numere de telefon şi call-centerul de la DSP.
  • 112 rămâne un număr excepţional pentru urgenţe. Se simte presiunea că oamenii apelează la 112 pentru situaţii care nu sunt situaţii critice.
  • În această fază nu mai putem să satisfacem situaţiile respective şi vor avea timp îndelungat de aşteptare până se ajunge la ei. Este posibil să ia o ambulanţă de la un caz critic pentru cineva care a exagerat simptomele de la telefon. 
  • Dacă este contact şi nu are simptome, rămâne acasă 14 zile. Dacă este contact şi nu are simptome, nu este obligatorie testare, dar este obligatorie carantinarea la domiciliu 14 zile.
  • A da telefon pentru că doresc testare. Asta încarcă foarte mult sistemul. Ne redirecţionează către cazuri mai simple.

Cei diagnosticaţi pozitiv să pot duce personal cu maşina pentru evaluare? 

  • Dacă situaţia este uşoară, cu simptome uşoare sau asimptomatic, trebuie să fie programat şi să discute cu DSP, pentru că riscăm să se prezinte 100 de persoane cu maşinile şi să decidă toţi să meargă la Matei Balş. 
  • Recomandabil este dacă e urgenţă şi e cineva căruia îi este rău, sună la 112. Dacă nu este urgenţă, să se programeze cu DSP-ul. 

 

UPDATE: „Ieri am avut reuniunea CNSU, prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă, cu încă 30 de zile și de asemenea, să completăm Hotărârea de Guvern cu câteva măsuri suplimentare.

În principal, se instituie obligativitate purtării măștii în spații aglomerate cum ar fi piețe, peroane, stații de autobuz, târguri… unde nu există posibilitatea păstrării distanței necesare. Pentru o incidență de 1.5 la mie și 3 la mie, iar în localitățile unde se depășește numărul de cazuri și indicele de 3 la mie, CNSU instituie purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, nu numai în cele aglomerate„, a spus Ludovic Orban. 

„Ieri a fost o dezbatere în media… aici, domnul ministru al Sănătății, domnul Vela și au am declarat că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele, este la evidența populației. Săptămânal, în ziua de luni, se actualizează numărul de cetățeni dintr-o localitate. De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că e cel mai aproape de realitate. 

Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre!”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern. 

Hotărârea CNSU mai prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

Raed Arafat: „Nunţile, botezurile şi evenimentele private vor fi interzise în toată ţara, pe o perioadă nedeterminată”

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.

„Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a mai spus că, potrivit hotărârii CNSU, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.

Pe agenda anunţată a şedinţei de guvern figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996.

„Prin proiectul de act normativ se creează, la nivel naţional, cadrul procedural ce asigură exercitarea efectivă a dreptului la despăgubiri, prevăzut în legislaţia Uniunii Europene, pentru prejudicii care rezultă din încălcări ale legislaţiei Uniunii şi ale legislaţiei naţionale în materie de concurenţă”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În cadrul şedinţei de guvern va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea condiţiilor de acordare a garanţiei de stat în favoarea Societăţii Blue Air Aviation pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune spre aprobare modelul convenţiei de garantare şi modelul scrisorii de garanţie care cuprinde clauzele generale de garantare de către stat a împrumutului, precum şi termenii financiari ai împrumutului garantat de stat care va fi acordat Blue Air de către Banca de Export Import a României EximBank S.A. (Eximbank), în numele şi în contul statului român. Împrumutul în valoare de 300.775.000 lei se va acorda companiei de către Eximbank România pe o perioadă de 6 ani, pentru compensarea pierderilor economice suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 cauzate direct în perioada martie – iunie 2020, şi pentru acoperirea parţială a nevoilor urgente de lichiditate ale companiei în perioada septembrie 2020 – februarie 2021, la o dobândă de ROBOR la 12 luni plus o marjă de 4% pe an, o perioadă de graţie de 12 luni”, se explică în nota de fundamentare a actului normativ.

Un alt proiect de hotărâre de guvern vizează modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, aprobate prin HG 42/2017.

Conform notei de fundamentare, prin această hotărâre de guvern se doreşte, între altele, pentru transportul pe calea ferată, „eliminarea condiţionării de emitere a legitimaţiilor de călătorie on-line prin încheierea unui Protocol între operatorii de transport şi implementarea unui mod de lucru simplificat de validare/confirmare a calităţii de student în vederea achiziţionării legitimaţiilor de călătorie on-line şi prin automate de vânzare”.

Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi o serie de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.