Care sunt perspectivele pentru piața imobiliară din România. Vor scădea prețurile? Verdictul specialiștilor | EXCLUSIV

Prețurile la case, apartamente și garsoniere vor crește, vor scădea sau se vor menține, în contextul conglomeratului de crize, care scoate din ce în ce mai mulți oameni în stradă? Unii români preferă să stea în așteptare, de teama unor tranzacții impulsive, greșite. Alții pur și simplu nu-și mai permit astfel de achiziții.

22 oct. 2022, 11:00
Care sunt perspectivele pentru piața imobiliară din România. Vor scădea prețurile? Verdictul specialiștilor | EXCLUSIV
Panoramă din București / Foto: Andi Miron

Din ce în ce mai mulți români devin copleșiți de credite, pe fondul creșterilor dobânzilor, respectiv a inflației explozive. Cei mai săraci dintre cetățeni nu mai reușesc să facă față cheltuielilor de zi cu zi, se supraîndatorează. În schimb, cei din pătura de mijloc și cu venituri peste medie încă mai pot economisi sau investi. Acțiunile, indicii bursieri, piața crypto, titlurile de stat și imobiliarele se numără printre opțiunile – mai mult sau mai puțin riscante pe care le au la dispoziție cei care-și doresc să genereze randamente, în baza unor sume de bani de care nu au imediat nevoie.

Vremurile actuale sunt caracterizate de impredictibilitate din cauza amenințărilor recesiunii, respectiv a unei viitoare crize economice, a „crizei energetice”, a conflictelor militare, a instabilității politice și a tensiunilor sociale din lume, dar și din cauza consecințelor economice post-COVID. Astfel, sectorul imobiliar, unul dintre potențialele „refugii” în contextul inflației, este privit cu scepticism de populație.

Pentru a contura o idee mai clară despre perspectivele sectorului imobiliar, RomâniaTV.net a discutat cu mai mulți investitori și analiști economici.

 

Adrian Negrescu: „Investițiile în imobiliare vor reprezenta o modalitate bună de câștig pentru următorii 5-10 ani”

 

Adrian Negrescu / Foto: captură Impact.ro

 

Adrian Negrescu anticipează o creștere a imobilelor rezidențiale noi. Cele vechi s-ar putea ieftini, crede managerul de la Frames, business specializat în consultanță.

„Pentru cei care pot pune bani deoparte, cel mai sigur este păstrarea banilor în conturile bancare. Există și o variantă în care se poate investi în titluri de stat, pentru că randamentele oferite sunt mai mari decât în cazul depozitelor bancare.

De asemenea, investițiile în imobiliare. Vor reprezenta o modalitate bună de câștig pentru următorii 5-10 ani. Prețurile vor crește în continuare, mai ales în cazul imobilelor noi. Dacă este posibil să vedem scăderi de prețuri, aici putem vorbi despre imobilele deja construite, poate din piața second-hand, casele vechi.

Nu și în cazul imobiliarelor noi. Nu anticipez scăderi de prețuri pentru că au crescut enorm tarifele pentru materiile prime. Există cerere mare în piață și aici avem exemplu statele vecine, unde lucrurile se mișcă mai rapid. În Varșovia, în Budapesta, imobilele au continuat să se scumpească, datorită cererii.

Fenomenul de polarizare economică va continua în România, se va accentua în următorii ani, din ce în ce mai mulți oameni din zona rurală și din orașele mici vor alege să se îndrepte către orașele mari”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

Analistul economic amintește că prețurile din imobiliare sunt departe de cele din perioada 2008-2009.

„O piedică în calea scumpirii exagerate a imobiliarelor reprezintă sistemul bancar, care și-a învățat lecțiile. Realizează o evaluare mult mai serioasă a persoanelor care contractează creditele. Astfel, se asigură că se poate achita respectiva sumă într-un termen rezonabil, iar imobilul nu este supraevaluat, deci nu mai vedem apartamente de două-trei camere la 180.000 de euro”, a mai transmis Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

 

Cristian Sima: „Prețul caselor va crește. Dar la un moment dat nu vor mai exista cumpărători. Pentru asta trebuie să fiți pregătiți”

 

Cristian Sima / Foto: captură Cristian Sima vlog, YouTube

 

Cristian Sima, cunoscut și sub porecla de „Brokerul Fugar”, anticipează pe termen scurt o creștere a prețurilor în sectorul imobiliar. La un moment dat, „bula” se va sparge, crede controversatul afacerist.

„Dacă vă închipuiți că prețul caselor o să crească, evident că aveți dreptate. Problema e că în momentul în care își ating maximul, ele se vor prăbuși la modul la care nimeni nu va mai dori sa cumpere case, apartamente, să închirieze birouri la nici un preț. Pentru că nu este vorba că prețul caselor și al pieței imobiliare urcă și la un moment dat scade, ci că la un moment dat nu mai există cumpărători. Și pentru asta, trebuie să fiți pregătiți”, anticipează brokerul, într-unul dintre vlogurile sale de educație financiară.

În opinia lui Cristian Sima, investițiile în titluri de stat reprezintă o decizie înțeleaptă, cu riscuri minime.

„Dacă vă gândiți că cumpărând titluri de stat cu 8% veți atenua din inflație, faceți bine. Este oricum mai bine decât să țineți banii în bancă.

Este oricum, mai bine decât să-i schimbați în euro, unde în euro situația va fi mai gravă decât în lei. Până la urmă este bine să ne ducem spre monedele care ridică dobânzile”, a mai punctat Sima.

 

Adrian Asoltanie: „Dacă se va forma un curent în care unul-doi încep să cedeze, pentru că nu se descurcă cu banii, se poate crea o spirală descendentă”

 

Adrian Asoltanie / Foto: captură The Concept Podcast, YouTube

 

Adrian Asoltanie, investitor în domeniul imobiliar, autor de cursuri de educație financiară și de carte, crede că în funcție de provocările economice, care depind de mai multe aspecte – războaie, tensiuni sociale, piața imobiliară s-ar putea contracta. Totuși, pe termen scurt, nu este cazul ca prețurile să scadă.

„Cred că avem o așteptare un pic falsă, că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în 2010-2012, scăderi de 40-60%. Nu cred că vom fi acolo, pentru că România nu mai e acolo. Avem alți jucători în piață, avem alt nivel de salarii, alt nivel de economii, inclusiv, ceea ce ne face mai rezistenți, din acest punct de vedere. Unde ar putea să fie o provocare este în zona dezvoltatorilor vizavi de puterea lor de a aștepta. Intrăm într-un joc de așteptare, vânzătorul și cumpărătorul se adulmecă unul pe altul, intră într-un joc de ‘care clipește primul’. 

Va fi interesant cât va dura acesta, cât rezistă dezvoltatorii fără să facă vânzări. Dacă sunt subfinanțați, de exemplu. Unii dezvoltatori mari au niște proiecte foarte bune, spun că piața a scăzut, dar se vând imobilele în continuare, pentru că au o locați foarte bună – sunt oameni care vor să protejeze niște bani de inflație, niște antreprenori care au niște resurse. Există nișe care funcționează în continuare. Evident, altele s-au blocat. 

Dar în acest joc de ‘cine clipește primul’ e important dacă dezvotatorul imobiliar are puterea financiară să reziste în acest joc. Dacă se va forma un curent în care unul-doi încep să cedeze, pentru că nu se descurcă cu banii – construiesc cu avansurile de la clienți și nu trag avansuri se blochează cu șantierul, ori banca taie linia de credit, situația financiară de poate forța să reduci prețurile. Cum s-a creat un curent ascendent al prețurilor (…), se poate crea și o spirală descendentă, la vale, pentru că un număr mare de dezvoltatori care vor avea nevoie de lichiditate se vor bate pe un număr redus de clienți (…)”, a declarat Asoltanie, în podcastul The Concept.

_

Foto main: Panoramă din București, Andi Miron.