Care sunt principalii poluanţi din aer şi de unde provin ei

Poluarea atmosferică de origine umană, cauzată de microparticule, ozon, dioxid de azot şi metale grele, provine în special din industrie, activităţi precum încălzire şi transport şi mai ales din arderea carburanţilor fosili, contribuind la declanşarea cancerului.
Cristina Dinu
17 oct. 2013, 15:25
Care sunt principalii poluanţi din aer şi de unde provin ei

Pe lângă riscul de cancer, evidenţiat joi într-un raport al unei organizaţii afiliate OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), efectele pe care poluarea atmosferică le are asupra stării de sănătate sunt multiple. Prezentăm mai jos principalii agenţi poluanţi din aer.

Microparticulele – acestea sunt materii microscopice aflate în suspensie în aer. În oraş, microparticulele se fac vinovate de înnegrirea faţadelor clădirilor, potrivit Mediafax.

Se remarcă PM10 (diametru mai mic de 10 microni, de 6-8 ori mai mici decât grosimea unui fir de păr), care provin mai ales din procese mecanice precum activităţi de construcţie, şi particulele fine (PM 2,5 – diametru mai mic de 2,5 microni), care provin din arderea lemnului şi a carburanţilor (în special de motoare diesel), dar şi vaporii industriali.

Microparticulele sunt considerate „agentul poluant atmosferic cel mai nociv pentru sănătatea umană din Europa” de către Agenţia europeană pentru mediu (AEE), care a precizat recent faptul că 90% din locuitorii din mediul urban sunt expuşi la aceste particule dincolo de pragurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cele mai mici particule, care generează cele mai mari îngrijorări pe plan sanitar, pătrund în cele mai profunde ramificaţii ale căilor respiratorii, dar şi în sânge. În plus, el pot să conţină metale toxice precum arsenic, mercur şi nichel.

În afară de cancer, expunerea prelungită la microparticule poate să genereze astm, alergii, maladii respiratorii şi boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, chiar şi o expunere considerată slabă la microparticule creşte riscul pentru bebeluşi de a avea la naştere o greutate sub medie.

Ozonul – Acest agent poluant major provine din reacţiile chimice, sub efectul soarelui, implicând mai mulţi poluanţi emişi în aer, precum oxizii de azot şi compuşii organici volatili (hidrocarburi, solvenţi). Vârfurile concentraţiilor de ozon apar mai ales în perioada estivală, însă vântul poate să deplaseze acest poluant la distanţe mari de regiunea în care a fost produs.

„Ozonul este un gaz puternic şi agresiv” care, în concentraţii mari, „corodează materialele, clădirile şi ţesuturile vii”, afirmă AEE. El reduce mai ales capacitatea plantelor de a asigura procesul de fotosinteză şi, în corpul uman, antrenează „o inflamare a plămânilor şi a bronhiilor”.

Transportul rutier, agricultura, industria manufacturieră se află la originea principalilor poluanţi care produc ozon.

Oxizii de azot – Este vorba de monoxidul de azot (NO) şi mai ales de dioxidul de azot (NO2), care se formează în principal în timpul procesului de combustie, mai ales în motoarele automobilelor şi în centralele termice.

Dioxidul de azot este cel mai nociv dintre cei doi pentru sănătatea umană. Asociat transportului rutier, el afectează mai ales oraşele. Este „un gaz iritant care generează hiperactivitate bronşică”, potrivit site-ului Ministerului Ecologiei din Franţa. Acest gaz creşte frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm şi poate favoriza numite afecţiuni pulmonare la copii.

Alţi agenţi poluanţi atmosferici – Dioxidul de sulf produs de industrie se află la originea multor patologii respiratorii şi contribuie la apariţia ploilor acide, a benzenului care provine din arderea lemnului pentru încălzire. Acest gaz poate să provină şi din transport şi este unul dintre compuşii organici volatili cei mai nocivi, alături de amoniac (NH3), creat din reacţia azotului cu hidrogenul.

Industria emite şi metale grele – plumb, cadmiu, nichel, arsenic şi mercur – care se acumulează în organism şi pot afecta sistemul nervos, funcţiile renale, hepatice şi respiratorii.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Fosta angajată SRI, dată afară din Ministerul Fondurilor Europene. Premierul Bolojan i-a dat trei zile să-și strângă lucrurile
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
Nicușor Dan a renunţat la maşina oficială pentru a merge pe jos! A uitat şi de caniculă, cum a fost surprins în centrul Capitalei
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Smerenia ucide. La propriu. Atunci când poartă cravată oficială și refuză protocolul
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Liste cu oamenii care vor fi dați afară! Ordin de ultimă oră de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul