Carles Puigdemont crede că sunt posibile noi alegeri în Catalonia

Fostul lider catalan Carles Puigdemont nu exclude organizarea de noi alegeri în Catalonia dacă candidatul separatiştilor pentru şefia executivului regiunii nu poate fi învestit în mod normal, a declarat el într-un interviu publicat vineri.

09 mart. 2018, 13:21
Carles Puigdemont crede că sunt posibile noi alegeri în Catalonia

‘Nu este o tragedie să avem noi alegeri, deşi nu este o prioritate şi niciunul dintre noi nu doreşte acest lucru’, a declarat el pentru cotidianul naţionalist catalan El Punt Avui.

Fostul lider al guvernului regional, destituit de Madrid în urma tentativei eşuate de proclamare a independenţei Cataloniei pe 27 octombrie 2017, se află în prezent la Bruxelles şi este vizat de un mandat de arestare emis de autorităţile spaniole.

El şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte al executivului regiunii în favoarea separatistului Jordi Sanchez. Ceremonia de învestitură este prevăzută pentru luni, însă nu se ştie sigur dacă aceasta va avea loc, Sanchez fiind în prezent închis în apropiere de Madrid. El trebuie să obţină, pentru a putea merge în parlament, o autorizare din partea judecătorului care se ocupă de caz, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla.

Citeşte şi Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, declaraţie neaşteptată: „L-am informat pe preşedinte că nu mai candidez”

Mai mult, dacă dezbaterea va avea totuşi loc, Sanchez va trebui să obţină majoritatea absolută a voturilor, adică 68 din 135, pentru a fi învestit, informează Agerpres.

‘Dacă revenim la alegeri, acest lucru se va întâmpla din cauza iresponsabilităţii statului, care nu a acceptat rezultatele scrutinului din 21 decembrie’ în urma căruia separatiştii au obţinut majoritatea absolută în parlamentul catalan, a declarat Puigdemont.

Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy le-a cerut parlamentarilor să nu numească un candidat care este în prezent urmărit de justiţie.


loading...