Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, declaraţie neaşteptată: „L-am informat pe preşedinte că nu mai candidez”

Liderul separatist Carles Puigdemont a anunţat că renunţă la Preşedinţia Cataloniei.

01 mart. 2018, 19:18
Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, declaraţie neaşteptată: „L-am informat pe preşedinte că nu mai candidez”

Carles Puigdemont, liderul catalan, a anunţat, joi seara, că renunţă la candidatura sa pentru funcţia de ministru-preşedinte al Cataloniei, scrie presa franceză.

Preşedintele catalan destituit, separatistul Carles Puigdemont, a făcut, joi, anunţul privind renunţarea lui la funcţia de preşedinte al Cataloniei într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare.

Citeşte şi Trei lideri catalani au fost trimişi după gratii. Ei solicită ONU ajutor şi denunţă detenţia arbitrară

„L-am informat pe preşedintele Parlamentului catalan că, în mod provizoriu, nu mai candidez pentru învestitura de preşedinte al Cataloniei „, a declarat Puigdemont.

Schimbare

Gruparea din care face parte Puigdemont îl va înlocui pe acesta cu candidatul Jordi Sanchez, propus în  grupul său de preşedintele unei asociaţii separatiste, chiar dacă acesta se află în detenţie de mai bine de 4 luni.

Regiunea sa de 7,5 milioane de locuitori a fost plasată sub tutela Madridului după proclamare rămasă fără efect, din 27 octombrie, la Barcelona, a unei „Republici Catalane”.

Într-un discurs solemn, în faţa drapelelor catalan şi european, Puigdemont a denunţat „abuzuri ale statului spaniol care, în opinia lui, au incriminat eforturile de a  face din Catalonia regiune independentă de Spania.

Liderul catalan a reafirmat că „singura soluţie la un conflict este politica” şi a cerut din nou o mediere internaţională a acestui conflict.